Az oroszoktól lopták a benzint a csernobili hűtéshez

Találékonyak voltak.

2022. április 9., 15:41

Szerző:

Az orosz katonáktól lopott üzemanyagot a csernobili személyzet, hogy működtetni tudják a lezárt reaktorok hűtéséhez energiát biztosító generátorokat – derül ki BBC csernobili helyszíni riportjából.

A világ legsúlyosabb nukleáris katasztrófájának helyszínét már a háború első napjaiban elfoglalták a megszálló orosz egységek, az ukrán védőket a pincébe zárták, az ukrán személyzetet pedig folyamatosan és gyakran erőszakosan vallatták, hogy miként működtetik a létesítményt, dokumentumok, eljárási módok átadását követelték, a sugárzásbiztonsági felügyelő, Oleksandr Lobada szerint.

Az oroszok irányítóközpont bezárt ajtajait sokszor erőszakkal nyitották ki, körbevágva az ajtókat a záraknál. A személyzetnek folyamatosan és óvatosan kellett egyezkedni velük, hogy ne haragítsák magukra őket, és tovább tudják működtetni a berendezéseket.

Az orosz egységek bevették magukat a Vörös-erdőbe is, a BBC-nek a csernobili személyzet tagjai arról beszéltek, hogy a katonák alig tudtak valamit a sugárzással szembeni intézkedésekről és a nukleáris biztonságról.

A főépület alagsorát alaposan feldúlták – itt tartották fogva az ukrán nemzeti gárda 169 fős helyi egységét, akiket visszavonuláskor magukkal is hurcoltak –, de az ukránok szerint az orosz katonák fosztogattak is.

(Kiemelt kép: Orosz páncélozott járművekkel az elfoglalt csernobili atomerőmű területén Ukrajnában, 2022. február 24-én. Fotó: EyePress News / EyePress via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.