Az Iszlám Állam több tucat tagját bombázták le az oroszok Szíriában

Az oroszok 200 halottról számoltak be, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint 35 áldozata lehetett a légicsapásnak Palmüra közelében.

2021. április 20., 19:35

Szerző:

Mintegy kétszáz fegyveres meghalt egy szíriai lázadótábor elleni orosz légicsapásban – közölték hétfőn moszkvai katonai források. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet később azonban ennél lényegesen kevesebb, 35 halálos áldozatról számolt be.

A támadás során nagy mennyiségű lőszert és más harci anyagot semmisítettek meg a szíriai fővárostól, Damaszkusztól 220 kilométerre keletre fekvő, Palmüra ókori romvároshoz közeli táborban – jelentette a TASZSZ hírügynökség szíriai orosz katonai vezetőkre hivatkozva.

Az elpusztított eszközök között volt mintegy két tucat – nehézgépfegyverekkel felszerelt – teherautó, továbbá mintegy 500 kilogrammnyi lőszer és más hadianyag.

Értesülések szerint a tábor harci csoportok kiképzésére szolgált, hogy Szíria különböző részein terrortámadásokat hajtsanak végre.

A brit székhelyű, ám a térségben kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező OSDH ezzel szemben arról számolt be, hogy az elmúlt napokban az orosz légierő az Iszlám Állam 35 tagjával végzett, akik közül 26-an a Palmürától északkeletre található térségben, Homsz tartomány keleti részén vesztették életüket.

Az OSDH megkérdőjelezte annak lehetőségét, hogy mintegy 200 harcossal végezhettek egy légicsapás során, tekintve, hogy „az Iszlám Állam tagjai kis létszámban” bujkálnak az említett, sivatagos térségben azóta, hogy a dzsihadista szervezet csaknem minden területét elvesztette az országban. Az OSDH szerint az orosz állítás válasz lehet az Iszlám Állam beszámolóira orosz katonák halálhíréről.

(Kiemelt képünk illusztráció: A szíriai kormányerők és orosz szövetségese légicsapást hajt végre a délnyugat-szíriai el-Kuneitra tartományban lévő ar-Rafíd település közelében, az Izrael által megszállt, szomszédos Golán-fennsíkról fényképezve 2018. július 19-én. Fotó: MTI/EPA | Atef Szafadi)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.