Az Iszlám Állam támadt Pakisztán kabuli nagykövetségére

Az Iszlám Állam nevű terrorista csoport vállalta a felelősséget a kabuli pakisztáni nagykövetség elleni pénteki támadásért – derült ki a militáns szervezetnek a Telegram üzenetküldő alkalmazáson vasárnap közölt nyilatkozatából. Az írás szerint a támadás célpontja a misszió vezetője volt.

2022. december 4., 10:51

Szerző:

A nagykövetség elleni merényletben megsebesült egy pakisztáni biztonsági őr – közölték tisztviselők. Az Iszlám Állam azt állította, hogy az akciót két, felfegyverzett tagja hajtotta végre, és a nagykövet, valamint és az udvaron tartózkodó őrei ellen irányult a képviselet udvarán. A csoport nyilatkozatában „árulónak” nevezte a képviselet vezetőjét. 

A lövöldözést követően az afgán hatóságok egy gyanúsítottat letartóztattak. 

Bár Pakisztán hivatalosan nem ismerte el a tálib kormányt, nagykövetségét nyitva tartotta, miután az iszlamisták 2021 augusztusában visszatértek a hatalomba. 

Pakisztán bonyolult kapcsolatban áll a tálibokkal. Iszlámábádot azzal vádolják nemzetközi szinten, hogy titokban segíti a tálibokat az 1990-es évek eleji megjelenésük óta, majd Afganisztán 2001-es amerikai inváziója után is, miközben hivatalosan Washington mellett áll a terrorizmus elleni küzdelemben. 

A tálibok 2021 augusztusában tértek vissza a hatalomba Afganisztánban, párhuzamosan az amerikai és külföldi csapatok kivonásával a közép-ázsiai országból.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Wakil Kohsar/AFP)