Az ENSZ Izraelt okolja a palesztin tüntetők halála miatt, nem csökken a feszültség

2018. május 15., 17:58

Szerző:

Nem volt jogos, hogy Izrael palesztin tüntetőkre lőtt hétfőn a Gázai övezetben – így ítélte meg a történteket az ENSZ emberi Jogi Hivatala kedden közzétett nyilatkozatában. Németország és Nagy-Britannia független vizsgálatot követel.

Véres összecsapások törtek ki tegnap a Gázai övezetnél az Egyesült Államok Jeruzsálembe költöztetett nagykövetségének felavatása miatt. A The Guardian információi szerint 59 palesztint megölt az izraeli hadsereg, és legalább 2400 ember megsérült. Az izraeli csapatok éles lőszerrel lőttek a palesztin tüntetőkre. Még mindig emelkedhet a halottak száma, mivel sokak állapota válságos. Sokan éleslőszer miatt sebesültek meg, mások viszont a belélegzett könnygáz miatt szorulnak orvosi kezelésre. 

Rupert Colville ENSZ-szóvivő kifejtette, hogy életet kioltó fegyvereket csakis emberölés vagy súlyos sérülés megelőzése végett megengedett használni, márpedig az, hogy a palesztin tüntetők megpróbáltak átjutni az övezet határán lévő kerítésen, vagy abban kárt tenni, nem elegendő alap éles lőszer használatára ellenük. A szóvivő hozzátette, hogy a kövek és a lángoló benzines palackok hajigálása miatt sem kerültek életveszélybe izraeli katonák, mivel jól védett állasaikba húzódhattak.

Németország kormánya azt javasolta kedden, hogy független vizsgálat derítse ki, mi történt pontosan a hétfői vérontáskor, ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a Hamász radikális palesztin szervezetet terheli a felelősség, mivel visszaélt a tüntetés jogával és erőszakot szít. A brit kormány is vizsgálatot szorgalmaz, és higgadtságra int.

– Felszólítjuk mindkét felet, hogy tartózkodjon bármiféle további erőszaktól. A palesztinoknak joguk van tüntetni, de csakis békésen. Aggódunk, hogy szélsőséges elemek saját céljaik végett megpróbálják a békés tüntetéseket erőszakossá szítani. Izraelnek joga van megvédeni határait, de az éles lőszer használata felettébb aggályos - mondta újságíróknak Theresa May miniszterelnök szóvivője Londonban. 

Elfogadhatatlannak nevezte Didier Reynders belga külügyminiszter kedd délután az erőszakcselekményeket, hangsúlyozva, hogy az izraeli-palesztin konfliktus rendezése csak az úgynevezett kétállami megoldással képzelhető el. Reynders szerint a Gázai övezetet irányító Hamász szélsőséges iszlamista szervezet kereste a provokáció lehetőségét, amikor teljesen felelőtlenül tüntetésre szólította fel a palesztinokat az amerikai nagykövetség jeruzsálemi megnyitása miatt. Hozzátette, az izraeli válaszlépések mindemellett teljességgel aránytalanok voltak.

A belga tárcavezető is nemzetközi vizsgálatot sürget a történtek pontos felderítésére.

Simona Frankel, Izrael belgiumi nagykövete ezzel szemben azt hangoztatta egy rádióinterjúban, hogy a történtekért kizárólag a „Gázában élő palesztinokat túszul ejtő” Hamász a felelős, amelynek vezetői úgy döntöttek, hogy „feláldozzák fivéreiket és nővéreiket egy, a televíziókban közvetített háborúért”. Hangsúlyozta, nagyon sajnál minden áldozatot, még akkor is, ha terroristák, mint a hétfői gázai összecsapások több mint ötven halottja, akik megpróbáltak a kerítést áttörve bejutni Izrael területére.

Az izraeli hadsereg vezetői szerint a katonák különbséget tettek és tesznek a terrorista tevékenységet folytatók, illetve a tüntetők között. „A katonák csak a terroristákra lőttek, a tüntetőket a szokásos módszerekkel, egyebek mellett könnygázzal oszlatták szét” – közölte a hadsereg egyik szóvivője.

Az izraeli vezetőkhöz hasonlóan az Egyesült Államok is a palesztinokat tették felelőssé a harcok miatt. „Izraelnek joga van megvédenie magát. Úgy véljük, hogy a Hamász cinikus viselkedése vezetett a halálesetekhez” – mondta a Fehér Ház helyettes szóvivője, Raj Shah.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.