Az emberek mondhatják meg, legyenek-e korlátozások

Ott csak védettségi igazolvánnyal lehet menni több helyre.

2021. november 27., 16:47

Szerző:

Szeptember óta Svájcban csak védettségi igazolással vagy negatív teszttel lehet belépni a kocsmákba, a kávézókba, az éttermekbe, a mozikba, a múzeumokba, a sporteseményekre és az egyetemi előadásokra – írja a BBC alapján 444. A svájci döntéshozók úgy gondolták, hogy az oltottak elég nagy biztonságban vannak ahhoz, hogy őket ne korlátozzák, az oltatlanok viszont nehéz helyzetbe kerültek, főleg, hogy az ingyenes tesztelést is megszüntették.

Ennek ellenére alacsony maradt az ország átoltottsága, csak a lakosság 65 százaléka vette fel a vakcinát a szigorú szabályok ellenére. Az oltakozás helyett tüntetni kezdtek, amivel elérték, hogy népszavazás induljon a kötelező védettségi igazolásról. A voksolás már vasárnap megtörténhet arról, hogy kukázzanak-e néhány szabályt.

Az egészségügyi miniszterük nehéz helyzetben találta magát, nem mert újabb korlátozásokat bevezetni a tüntetések miatt, pedig az esetszámok vészesen növekedni kezdtek. A kórházaik egyre kevésbé tudják tartani a tempót, ráadásul

a koronavírus kezdete óta az egészségügyi dolgozók 10 százaléka felmondott a leterheltség miatt.

Felmérték, mi várható a népszavazáson, eszerint a szavazok 70 százaléka szeretné, ha több forrás jutna az egészségügynek, illetve 60 százalék voksolna arra, hogy maradjanak a korlátozások.

(Kiemelt kép: Több ezer tüntető tiltakozott októberben a korlátozások bevezetése miatt. Fabrice COFFRINI / AFP)