Nyolcvan százalék felett az oltottak aránya Szingapúrban

Csúcson pörög az oltási kampány a városállamban. 

2021. augusztus 29., 12:13

Szerző:

80 százalékos oltottsági arányával Szingapúr megelőzte a legfejlettebb gazdaságokat az oltási versenyben, amelynek köszönhetően megkezdődhet a rendkívül vagyonos városállam újranyitása. Ong Ye Kung egészségügyi miniszter szerint ez hatalmas lépés annak irányába, hogy ellenállóbbak legyenek a koronavírus jelentette fenyegetéseknek. Vezető tisztségviselők szerint ez a mérföldkő lehetőséget biztosít a kormánynak hogy gazdasági és közösségi életét is kinyissa, valamint teret biztosítson a karanténmentes utazáshoz. A rendkívül szigorú korlátozásokat fenntartó ország az egyik legjobb átoltottsági adattal rendelkezik az egész világon Gibraltár és a Maldív-szigetek után – írja a Bloomberg.

Szingapúr abban reménykedik, hogy néhány nyitott határral sikerül majd kordában tartani a súlyos fertőzések és halálozások számár, és ezzel megelőzni a járvány újabb hullámát, amely veszélyeztetné az egészségügyi ellátórendszert. A korlátozásokat az elmúlt hetekben kezdték el enyhíteni, amelynek hatására az éttermek is kinyithattak. A teljes oltottsággal rendelkezők számára egy héttel később enyhítették a szigorú otthoni munkavégzés szabályain is, lehetővé téve, hogy az alkalmazottak 50 százaléka visszatérjen az irodába. Emellett növelték az olyan közösségi terek kapacitását, mint a bevásárlóközpontok és mozik, valamint a kötelező testhőmérséklet mérést is elvetették. Hamarosan már német és brunei turisták is érkezhetnek majd az országba, azonban mindkét oltással rendelkeznie kell a beérkezőknek.

(Kiemelt kép: Egészségügyi dolgozó a Pfizer-Biontech koronavírus elleni vakcinájával olt egy férfit egy mobil klinikán Észak-Izraelben 2021. február 22-én. Fotó: Jalaa Marey / AFP)