Az Egyesült Államokban átlépte a harmincmilliót az eddigi koronavírusos esetek száma

A szakértőket óvatos derűlátás jellemzi.

2021. március 25., 06:12

Szerző:

Az Egyesült Államokban szerdán átlépte a 30 milliót a járvány kezdete óta azonosított Covid-19-fertőzöttek száma – írja az MTI a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem által szerda este közzétett adatokra hivatkozva. A betegséggel összefüggő halálesetek száma szerdára meghaladta az 545 ezret.

Közegészségügyi szakértők ugyanakkor óvatos derűlátással nyilatkoznak a három hónapja tartó országos oltási kampány alakulása nyomán.

A friss adatok szerint az országban eddig több mint 128 millió oltást adtak be, és 45,5 millió ember megkapta már a Covid-19 elleni védőoltás mindkét adagját. Becslések szerint a 65 év feletti amerikaiak mintegy 70 százaléka túl van már legalább az első oltáson, miközben november óta első ízben süllyedt ezer alá a napi halálozások száma.

A Joe Biden elnök vezette szövetségi kormány mindent elkövet az oltóanyaggyártás felfuttatásáért, és egyes tagállamokban már a 16. évüket betöltött fiatalok is jelentkezhetnek az oltásra.

(Kiemelt kép: MTI/AP/Daily Herald/Mark Welsh)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.