Az Egyesült Államok segít megerősíteni Ukrajna határait

Kijev nem nyugodt.

2021. december 28., 17:25

Szerző:

Az Egyesült Államok olyan projekteket finanszíroz, amelynek célja Ukrajna Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös határainak megerősítése megfigyelő és ellenőrző berendezésekkel – írja a Reuters.

Kijev azzal vádolja Moszkvát, hogy több tízezer katonát vonultat fel a határai közelében egy esetleges offenzívára készülve. Oroszország tagadja, hogy támadást tervezne, de destabilizáló magatartással vádolja Ukrajnát és az Egyesült Államokat, ezért biztonsági garanciákat kér a NATO keleti terjeszkedésével szemben. A határszolgálat közleményében azt írta, hogy a 20 millió dollár értékű projektek videofelvevő rendszerek, drónok, valamint a határőröknek szánt egyéni védőfelszerelések beszerzését foglalják magukban.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO) csatlakozni kívánó Ukrajna 2018 óta egy sor amerikai lőszer- és Javelin rakétaszállítmányt is kapott, ami bírálatokat váltott ki Moszkvából.

(Kiemelt képünk: Ukrán katonák a függetlenség napja alkalmából rendezett felvonuláson Kijevben. Fotó: Stringer / Szputnyik/AFP)