Az Egyesült Államok hadserege megtalálta a kínai léggömb szenzorait

Az Egyesült Államok Északi Parancsnokságának bejelentése szerint az Atlanti-óceánban találták meg a február 4-én lelőtt kínai kémléggömb szenzorait és egyéb elektronikai tartozékait. A törmelékeket, amik között akadt 9-12 méteres antenna is, az FBI vizsgálja.

2023. február 14., 16:28

Szerző:

Az Egyesült Államok szerint a léggömböt a kínaiak érzékeny katonai létesítmények megfigyelésére használták. A kínaiak ezzel szemben azt állították, hogy az objektum egy időjárás-megfigyelő léghajó volt, ami eltévedt. A léggömb nagyobb darabjait Dél-Karolina partjainál találták meg. A három busznyi méretű léggömb antennái között voltak 9-12 méteres darabok is. 

A kínai kémléggömb megjelenése óta az amerikaiak még három, a légterükben felfedezett objektumot lőttek le. Ezek nem jelentettek közvetlen veszélyt a földön tartózkodó emberekre, de repülésbiztonsági okokból megsemmisítették őket 

– mondta John Kirby, a Fehér Ház szóvivője hétfőn.

A második, Alaszka fölötti, nagy magasságban lévő objektum egy kisebb autó méretével rendelkezett. A harmadik tárgyat Yukon felett lőtték le, henger alakú volt, kis fém léggömbnek tűnt, amely alatt egy kikötözött hasznos teher volt. A negyedik tárgyat Michigan felett szedték le, ez egy nyolcszögletű objektum volt, amihez zsinórokat erősítettek. A tárgyakról készült jelentés szerint miután lelőtték, lassan ereszkedett le a vízbe. 

A lelőtt objektumok maradványainak felkutatása és összegyűjtése folyamatban van, ám Sean McGillis, a Kanadai Királyi Lovasrendőrség szóvivője szerint fennáll annak a lehetősége, hogy a yukoni és huron tavi incidensekből származó darabokat elszigetelt elhelyezkedésük miatt soha nem találják meg.
(via BBC)

(Kiemelt képünk: Az Amerikai Haditengerészet által 2023. február 7-én közreadott képen tűzszerészek gyűjtik be az amerikai katonaság által az ország légterében előző nap lelőtt kínai léggömböt a dél-karolinai Myrtle Beach partjainál február 5-én. Fotó: MTI/AP/Amerikai Haditengerészet)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.