Árvíz lepte el Montevideo utcáit

A városvezetés példátlan mértékű esőzésről számolt be.

2022. január 17., 18:43

Szerző:

A heves esőzések kiváltotta árvíz lepte el az uruguayi főváros, Montevideo utcáit hétfőn – írja az MTI.

A helyszínen készült felvételek tanúsága szerint az utcák gyors sodrású folyamokká változtak. Az ár konténereket és autókat is magával ragadott, fák és villanypóznák tucatjai dőltek ki. Egy buszból a tűzoltóságnak kellett kimentenie az utasokat.

A városvezetés példátlan mértékű esőzésről számolt be. Montevideo térségében ugyanis 100 milliméter csapadék hullott a reggeli órákban. A déli félteke ezen régióján nemrég még hőhullám söpört végig 40 Celsius-fokos meleggel. Patagónia felől most viszont egy hidegfront haladt át a latin-amerikai országon, lehűlést és heves esőzést hozva magával.

(Kiemelt képünk illusztráció. Árvíz Uruguayban 2015-ben. Fotó: Milton Cabrera / El Telegrafo / AFP)

Az ukrajnai háború címén Moszkva ellen bevezetett büntetőintézkedésekre reagálva az orosz alsóház kedden megkezdte a megtorlás jogi lehetőségének kialakítását az orosz médiát korlátozó államokkal szemben, a moszkvai külügyminisztérium kitiltotta a brit felsőház több mint másfélszáz tagját, a közoktatási miniszter pedig bejelentette a kilépést a bolognai rendszerből.

Oroszország ukrajnai inváziója a harmadik világháború kezdete lehet, ezért a szabad világ megőrzésének legjobb útja a Nyugat számára, ha vereséget mér Vlagyimir Putyin orosz elnök erőire – jelentette ki kedden Soros György üzletember a davosi Világgazdasági Fórumon.