Argentína újra igényt tart a Falkland-szigetekre

Az argentin elnök kijelentette, hogy a Falkland-szigetek nem Nagy-Britanniához tartozik.

2022. április 1., 20:07

Szerző:

Alberto Fernández argentin elnök ismételten bejelentette országa igényét a brit korona fennhatósága alá tartozó dél-atlanti Falkland-szigetekre, amelyekért negyven éve a két állam háborút vívott egymással.

„Ha egyvalami biztos, akkor az az, hogy a Falkland-szigetek nem tartozik Nagy-Britanniához”

– jelentette ki Fernández a BBC brit műsorszolgáltató spanyol nyelvű szolgálatának adott, pénteken közölt interjújában.

„Argentínát illeti a teljes szuverenitás a Falkland-szigetek felett. Ez a mi földünk”

– hangsúlyozta az államfő.

Hírügynökségek megjegyzik, ez az első alkalom, hogy egy argentin elnök a brit sajtónak nyilatkozott az Argentínában Malvinas-szigeteknek hívott, a brit partoktól 13 ezer, Argentínától 460 kilométerre fekvő szigetcsoport ügyében. A Falkland-szigetek 1833 óta van Nagy-Britannia fennhatósága alatt. 1982. április 2-án hajnalban argentin csapatok szálltak partra a szigetcsoporton, de a tizenegy héten át tartó háború Nagy-Britannia győzelmével ért véget. A háború kilencszáznál is több halálos áldozatot követelt.

A szigetcsoport lakói 2013-ban népszavazáson nagy többséggel kinyilvánították, hogy továbbra is Nagy-Britannia része kívánnak maradni. A területi vitának újabb lendületet adott, hogy az óceáni talapzaton hatalmas olajvagyonra bukkantak.
 Mindazonáltal Fernández hangsúlyozta, hogy Argentína „területi követelésének nincs köze gazdasági kérdésekhez”.

„Igényünk a halottaink emlékén alapul, amely nem hagy nyugalomban élni bennünket”

– tette hozzá a harcokban elesett argentin katonákra utalva.

Az argentin elnök ismét tárgyalásokra sürgette Londont a szigetcsoport hovatartozásának ügyében. Mindemellett elutasította egy megosztott szuverenitás gyakorlását a terület felett. „Ez olyan volna, mintha valaki megszállná a házamat és aztán még nekem kellene vele a házzal kapcsolatos közös jogokról tárgyalnom” – fogalmazott Fernández. „Aki valamit megszáll, annak nincsenek jogai. Pontosan ez történik a Malvinas-szigeteken” – húzta alá.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)