Amerikai-orosz „öszvéreket” vetnek be az ukránok

Amit az oroszoktól zsákmányolnak, azt az amerikaiaktól kapott fegyverekkel újítják és szerelik fel az ukrán erők. 

2022. április 30., 20:55

Szerző:

Érdekes videót mutatott be az ukrán haderő egyik különleges egysége, melyen az látható, hogy egy Oroszországtól zsákmányolt Urál Tornádó-U katonai teherautót „tuningoltak” fel egy amerikai M2-es géppuskával – számol be a felvételről a Portfolio

Szombaton került fel a közösségi médiába az ukrán haderő 1-es számú Önálló Különleges Szolgálati Dandárjának videója, melyen egy Oroszországtól zsákmányolt, majd átalakított Urál Tornádó-U 6x6-os páncélozott teherautót mutatnak be. A jármű ukrán felségjeleket visel, illetve láthatólag átalakításokat is végeztek rajta az ukránok. A leglátványosabb ezek közül talán a vezetőfülkére szerelt lövésztorony és benne egy vélhetően az Egyesült Államoktól kapott Browning M2-es géppuska.

Az Ural-63704-0010-es egy kifejezetten új típusú orosz katonai teherautó, hivatalosan 2016-ban kezdték el sorozatgyártani az orosz haderő részére. Jellemzően orosz különleges egységek használják őket Ukrajnában, a Harkov elleni első nagyobb (kudarccal záruló) offenzíva során láthattunk belőlük nagyobb darabszámban.

Alapvetően nincs torony a járművön, ezt a 12,7 milliméteres M2-essel együtt az ukránok a teherautó védettségének növelése végett szerelték a járműre.

(Kiemelt képünk: Képernyőfotó. Forrás: Az ukrán haderő 1-es számú Önálló Különleges Szolgálati Dandárja.)

2024. április 24., 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.