Az eddigi legkeményebb gazdasági szankciókkal sújthatják Oroszországot

 Amerika és Oroszország szemtől szemben fenyegetheti egymást.

2021. december 7., 18:08

Szerző:

Megkezdődött Vlagyimir Putyin orosz, és Joe Biden amerikai elnök videokonferencia keretében tartott csúcstalálkozója moszkvai idő szerint kedden délután. A tanácskozás zárt, védett videokapcsolaton zajlik.

Joe Biden amerikai elnök keddi videokonferencián közölni fogja Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy Oroszországot és bankjait az eddigi legkeményebb gazdasági szankciókkal sújthatják, ha megszállja Ukrajnát – közölték amerikai tisztviselők.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban az eszmecsere várható témái között nevezte meg az Ukrajna körül kialakult feszültséget, a NATO infrastruktúrájának közeledését Oroszország határai felé, valamint Putyin biztonsági garanciákról szóló kezdeményezését, amely kizárná az észak-atlanti szövetség további keleti bővítését.

„Jó és kiszámítható kapcsolatokat szeretnénk az Egyesült Államokkal. Oroszországnak soha nem állt szándékában senkit sem megtámadni, de megvannak az aggodalmaink és megvannak a határaink is”

– idézi a Reuter Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivőjét.

Peszkov mindenkit arra szólított fel, hogy őrizze meg „hideg vérét” és kiemelte, hogy létfontosságú, hogy Putyin és Biden beszéljen, tekintettel az európai feszültségek rendkívüli tetőzésére. A Putyinnal július óta először folytatott közvetlen megbeszélése előtt Biden hétfőn megvitatta a szankciótervet az európai szövetségesekkel, és határozott közös álláspontot kért Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának támogatására.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vesz a Joe Biden amerikai elnökkel videohívás útján folytatott megbeszélésen Szocsiban 2021. december 7-én. Fotó: Mikhail METZEL / SPUTNIK/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.