Aljakszandr Lukasenka megkérdezte a német külügyminisztertől, hogy a nácik örököse-e

Az első dolog, ami Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnöknek eszébe jutott, miután az Európai Unió újabb szankciókat fogadott el Fehéroroszországgal szemben, hogy a németek nácik-e.

2021. június 23., 08:57

Szerző:

„Nem vártuk, hogy Németország is részt vesz ebben a kollektív összeesküvésben” – mondta Lukasenka a náci Németország Szovjetunió elleni hadművelete kezdetének 80. évfordulóján.

„Szeretném megkérdezni Heiko Maas miniszter úrtól: ki ön valójában?” – mondta beszédében Lukasenka.

„Egy német, aki tegnap még bocsánatot kért, vagy a nácik egyik örököse?”

– tette hozzá.

GERMANY-NAMIBIA-GENOCIDE-HISTORY

Heiko Maas, német külügyminiszter. Fotó: AFP | POOL | Tobias Schwarz



„Nem vártuk ezt azoktól, akiknek ősei a fehéroroszok harmadát megölték, és gyerekek millióinak születését megakadályozták” – hangsúlyozta. „Nyolcvan év telt el, és mi történt? Mi ez, egy újabb háború?” – kérdezte.

A náci Németország 1941. június 22-én hadműveletet indított a Szovjetunió ellen Barbarossa fedőnéven. A terv az volt, hogy a német csapatok gyorsan elfoglalják a Szovjetunió európai részét, és az Arhangelszktől Asztrahánig húzott képzeletbeli vonalig nyomulnak előre.

A fehérorosz államfő szerint szimbolikus jelentősége van annak, hogy június 22-re virradóra fogadták el az újabb szankciókat.

Az Európai Unió, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Kanada hétfő este úgy döntött, hogy több tucat fehérorosz személyt és vállalkozást sújt büntetőintézkedésekkel, válaszul arra, hogy Minszk májusban földre kényszerítette a Ryanair járatát, és letartóztatta a gépen utazó fehérorosz ellenzéki aktivistát, Raman Prataszevicset, illetve barátnőjét.

A Külügyi Tanács 85 fehérorosz embert és 9 szervezetet vett fel az uniós szankciós jegyzékbe. Ezzel jelenleg 173 ember és 16 szervezet tartozik a Fehéroroszországgal kapcsolatban hozott, különböző megszorító intézkedések hatálya alá.

A szankciós listán szereplők között van Aljakszandr Lukasenka elnök és legidősebb fia, Viktor Lukasenka, aki korábban apja nemzetbiztonsági tanácsadója volt, valamint számos üzleti szereplő, akik elkötelezettek a Lukasenka-rezsim mellett – közölték.

Az európai országok emellett úgy döntöttek, hogy

Fehéroroszország fontos bevételi forrásait is célba veszik,

és felfüggesztik az olajtermékek, valamint bizonyos kálisó-fajták importját, illetve nem exportálnak alapanyagokat a fehérorosz dohánygyárakba.

(Kiemelt kép: ALEXANDER ASTAFYEV / Sputnik via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.