Albániában épít és üzemeltet zárt szögesdrótos tábort 2024-től Olaszország

A olasz kormány két tábort készül felállítani Shengjinben és Gjaderben néhány hónapon belül, ezekben összesen háromezer ember elhelyezését tervezik.

 

2023. december 5., 19:42

Szerző:

Albániában fog szögesdrótos tábort építeni és üzemeltetni Olaszország 2024-től, a kormány erről kedden dönt – jelentette be az olasz miniszterelnök hivatala a testület ülése előtt. Giorgia Meloni miniszterelnök és albán kollegája, Edi Rama ezt november első hetében tartott római találkozóján jelentette be. A tengerparti Shengjinbe azok az illegális bevándorlók kerülnek, akiket az olasz hatóságok a tengerről gyűjtenek össze. Fertőtlenítés és azonosítás után átszállítják őket a tengerparttól mintegy húsz kilométerre fekvő Gjader 77 ezer négyzetméteres táborába. 

A táborok zártak lesznek, négy méter magas szögesdróttal erősített kerítés övezi majd őket.

Az információk szerint a központban az olasz rendőrség tartja fenn a rendet. Az albán rendőrség kizárólag a táborokon kívüli területet ellenőrzi majd. A tervek szerint a két tábor egyszerre háromezer embert tud majd befogadni, és az olasz hatóságok évi 36 ezerrel számolnak. A két központ olasz jogi hatáskörbe tartozna, vagyis az illegális bevándorlók sorsáról az olasz bíróságok döntenek.

Róma elkötelezte magát, hogy a megállapodás hatályba lépésétől számított három hónapon belül 16,5 millió eurót utal át Tiranának, és további száz millió eurót garanciaként. Az olasz fél állja az illegális bevándorlók ellátási, egészségügyi költségeit, valamint a biztonsági, jogi kiadásokat. Az olasz kormány az albániai táborok építésének, működtetésének műszaki és költségvetési részleteiről eredetileg hétfő este döntött volna. Az ülést azonban keddre halasztották. Az albán parlament a karácsonyi ünnepek előtt szavaz a megállapodásról.

Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter kedd délelőtt újságíróknak azt mondta, hogy az Olaszország és Albánia közötti „migránspaktum pozitív kezdeményezés. Kísérletnek, újításnak számít, amelyben Olaszország főszerepet kíván vállalni”.Európa kedvezően tekint a kezdeményezésére – mondta. Hozzátette, a táborlétesítés semmilyen európai vagy nemzetközi jogszabályt nem sért.

Az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola a Corriere della Sera napilapnak úgy nyilatkozott: „ha sikerül olyan megoldást találni, amely a menedékkérelmek benyújtását az Európai Unió határain kívülre helyezi, azt figyelembe kell venni". Megjegyezte, véleményt azután tudnak mondani, ha a táborok megkezdték működésüket. „Az Európai Parlament számára az a fontos, hogy tiszteletben tartsák az emberi jogokra vonatkozó európai jogszabályokat” – tette hozzá.

(Kiemelt képünkön: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök. Fotó: Brendan SMIALOWSKI / AFP)

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a FoxNews amerikai hírtelevíziónak az ukrajnai frontvonal közelében adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál pénteken szemlézett.

Kötelező lesz a Putyinnal készített két órás interjú elemzése és oktatási használata az orosz iskolákban. Putyin mondanivalója annyira jelentős oktatási forrás, hogy társadalomismeret, történelem, irodalom, számítástechnika és az idegen nyelvű órákon is javallott azt elemezni.