Aláírásgyűjtés indul a szigorúbb szankciókért azokkal az országokkal szemben, amelyek nem csatlakoznak az Európai Ügyészséghez

2018. szeptember 19., 17:22

Szerző:

Az Európai Bizottság ma úgy döntött, hogy nyilvántartásba veszi a Szüntessük meg a csalást és az uniós forrásokkal való visszaélést! elnevezésű európai polgári kezdeményezést – áll a testület közleményében.

A polgári kezdeményezés fokozott ellenőrzések és szigorúbb szankciók alkalmazását szorgalmazza azokban a tagállamokban, amelyek nem csatlakoznak az Unió pénzügyi érdekeit védelmező Európai Ügyészséghez. Ilyen tagállam Magyarország is.

A támogató nyilatkozatok gyűjtésének az a feltétele, hogy azok olyan javaslatok támogatására irányulnak, amelyek nem tesznek különbséget a tagállamok között kizárólag az Európai Ügyészségben való részvételük alapján. 

A kezdeményezés nyilvántartásba vételére 2018. szeptember 27-én kerül sor, és egy év áll rendelkezésre a támogató aláírások összegyűjtésére. Amennyiben a kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, a Bizottságnak három hónapon belül reagálnia kell. A Bizottság eldöntheti, hogy helyt ad-e a kérelemnek vagy elutasítja azt, de döntését mindkét esetben indokolnia kell.

Magyarország már többször nemet mondott az Európai Ügyészségre. Trócsányi László igazságügyi miniszter júniusban azt nyilatkozta, hogy Magyarországnak továbbra sem áll szándékában részt venni az Európai Ügyészség létrehozásával megvalósuló megerősített együttműködésben, az álláspont esetleges felülvizsgálata jelenleg nincs napirenden. Magyarország mellett még Lengyelország és Svédország jelezte, hogy ebben a formájában nem támogatja az ügyészség létrehozását. Dánia, Írország, valamint a jövőre várhatóan kilépő Egyesült Királyság pedig egyébként sem vesz részt a bel- és igazságügyi együttműködésnek ezen a területén. Legutóbb Hollandia és Málta csatlakozott a testülethez.