Aknaszedő robotokat kap ajándékba Ukrajna

Szlovákia Božena 5 aknaszedő robotot ajándékoz Ukrajnának, az ára közadakozással gyűlt össze, több mint 7300 adományozónak köszönhetően. 

2023. szeptember 28., 15:41

Szerző:

Szlovákia 5 aknaszedő robotot ajándékoz Ukrajnának, az ára közadakozással gyűlt össze, több mint 7300 adományozónak köszönhetően – írja a Bumm.sk. Ukrajnának nagyjából a harmada – 174 ezer négyzetkilométernyi terület – elaknásított, fel nem robbant tüzérségi lövedékekkel és bombákkal teli terület.  Ahogy arról korábban írtunk, egy aknaszedő 15-20 négyzetméternyi területet képes naponta átvizsgálni és Ukrajnában. Jelenleg 5000 aknaszedő dolgozik. Ez azt jelenti, hogy a 174 ezer négyzetkilométeres területet ezzel a tempóval és módszerrel 750 év alatt lehetne megtisztítani, ezen a helyzeten az aknaszedő robotok bizonyosan javítani fognak. 

„A gyártó megerősítette, hogy decemberben elkészül az Ukrajnának szánt aknaszedő, és az év végéig döntés születik az átszállítás időpontjáról. Herszon térségében fogják használni legkésőbb jövő tavasztól” – mondta Dodo Dobrík, a gyűjtés egyik kezdeményezője. Az összegből a robot árát, a szükséges tartozékokat, a hozzá tartozó ballisztikai védelmi eszközöket, az átszállítást és a kezelőszemélyzet kiképzését is fedezni lehet. A gyűjtés májusban kezdődött, az Ajándék Putyinnak csoport indította, hozzá csatlakozott a Béke Ukrajnának, a Ki segít Ukrajnának, a Post Bellum és más szervezetek.

(Kiemelt képünk illusztráció:egy aknamentesítő robot látható a Marly-le-Roi-i új aknamentesítési központ felavatására rendezett aknamentesítési bemutató során. Fotó: Jacques DEMARTHON / AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.