Hivatalosan is felkérték az Afrikai Uniót, hogy csatlakozzon a G20-hoz

Az Afrikai Unió szombaton hivatalosan is elfoglalta helyét a G20 új tagjaként, a csúcstalálkozó házigazdája, Narendra Modi indiai miniszterelnök meghívására Újdelhiben.

 

   

2023. szeptember 9., 09:11

Szerző:

Az Afrikai Unió befogadása a csoportba jelentős diplomáciai győzelem Modi számára, aki várhatóan indul a jövő évi országos választásokon az újraválasztásért, és ez erősíti India államfőjének megítélését külföldön.

„India azt javasolta, hogy az Afrikai Unió kapjon állandó tagságot a G20-ban. Úgy vélem, ebben egyetemes egyetértés van” – mondta Modi a csúcstalálkozót megnyitó beszédében. Hozzátette: „mindenki egyetértésével kérem az AU vezetőjét, hogy foglalja el helyét a G20 állandó tagjaként”. Beszéde előtt Modi üdvözölte Azali Aszumanit, Comore-szigetek elnökét, az Afrikai Unió soros vezetőjét.

A G20 tagjai mélyen megosztottak, különösen az ukrajnai háború miatt. Ezzel kapcsolatban az indiai kormányfő úgy fogalmazott, hogy „a világ hatalmas bizalmi válságot él át”. Kifejtette, „a háború súlyosbította ezt a bizalmi válságot. Ha le tudjuk győzni a koronavírus-járványt, akkor a kölcsönös bizalom válságát is le tudjuk győzni”.

(Kiemelt kép: az Afrikai Unió elnöke és a Comore-szigetek elnöke, Azali Assoumani és India miniszterelnöke, Narendra Modi megöleli egymást a G20-ak vezetőinek csúcstalálkozójának első ülésén az újdelhi Bharat Mandapamban 2023. szeptember 9-én. Fotó: Ludovic MARIN / POOL / AFP)