Afganisztán: elnökké nevezte ki magát a korábbi alelnök

Az elmenekült elnök utódja, Amrulla Száleh kijelentette, nem fog meghajolni a tálib terroristák előtt.

2021. augusztus 17., 19:18

Szerző:

Legitim ügyvivő elnöknek nevezte magát Afganisztán első alelnöke kedden a Twitteren. Amrulla Száleh közölte: miután Asraf Gáni elnök elhagyta az országot a tálibok hatalomátvétele miatt, jelenleg ő a kormány vezetője – írja az MTI. Száleh arra hivatkozott, hogy az afgán alkotmány hatalmazza fel erre a tisztségre. Leszögezte: semmilyen körülmények között nem hajlandó meghajolni a "tálib terroristák" akarata előtt.

Közölte, hogy az Egyesült Államokkal és a NATO-val ellentétben nem csüggedtek el, és hatalmas lehetőségeket látnak maguk előtt. Fogadkozott, hogy soha nem fogja elárulni az afganisztáni tálibok ellen harcoló Ahmad Sah Maszúdot, az Északi Szövetség egykori vezetőjét, akit 2001-ben gyilkolt meg az al-Kaida terrorszervezet. Száleh úgy véli, hiábavaló lenne vitába szállni Joe Biden amerikai elnökkel, aki kivonta az Egyesült Államok katonáit Afganisztánból.

Száleh a múlt héten a korábbi államfő által vezetett biztonsági tanácskozás után úgy nyilatkozott: büszke az afgán hadseregre, és megígérte: a kormány mindent meg tesz azért, hogy megerősítse a tálibokkal szembeni ellenállást. Az ország ezután pár nap leforgása alatt teljes egészében a tálibok ellenőrzése alá került, ellentétben az amerikai hírszerzés korábbi előrejelzéseivel, amelyek szerint az iszlamista mozgalomnak hónapok kellenek a hatalomátvételhez. Az Interfax orosz hírügynökség a tádzsik hatóságokra hivatkozva azt jelentette, hogy Asraf Gáni elnök a tádzsikisztáni Dusanbe érintésével Ománba távozott vasárnap, még mielőtt a kormányellenes tálibok bevonultak Kabulba.

(Kiemelt kép: Afganisztán alelnöke, Amrulla Száleh beszédet mond Kabulban 2021. augusztus 4-én. Fotó: SAJJAD HUSSAIN / AFP)

 

14:57

A Kremlt rendkívüli módon aggasztja az Északi Áramlat csővezetékeken észlelt károsodás és nyomáscsökkenés, ezért a példátlan helyzet sürgős kivizsgálását sürgeti, jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtószóvivő szerdán újságíróknak.