Elkezdődtek az afgán béketárgyalások Dohában

2020. szeptember 15., 21:54

Szerző:

Megtartotta első közvetlen ülését kedden a kabuli kormány és a radikális iszlamista tálib mozgalom küldöttsége a Dohában zajló afgánközi béketárgyalásokon - közölték a delegációk szóvivői.

"A tárgyalóküldöttségek teljes létszámú tanácskozását délután fél ötkor tartották meg" - jelentette be Nader Naderi, a kormányzati tárgyalócsoport szóvivője és Muhammad Naím tálib szóvivő közös közleményben a Twitteren. Az állásfoglalás szerint a delegációk vezetői ismételten hangsúlyozták a türelem és a tolerancia fontosságát.

 A felek kisebb csoportjai már az előző napokban is egyeztettek a tartalmi tárgyalások mikéntjéről. A többi között sikerült megállapodásra jutniuk egyes szabályokról és eljárási kérdésekről.

Az afgán elnöki hivatal tisztségviselője szerint a megbeszélések egyik legfőbb pontja egy tűzszüneti egyezmény megkötése, illetve legalább az erőszak szintjének jelentős mérséklése lenne a háború tépázta Afganisztánban.

Az afgánközi tárgyalások szombaton kezdődtek meg a katari fővárosban. A megbeszélések során a tervek szerint a tűzszünet mellett terítékre kerülnek a nők és a kisebbségek jogai, több tízezer tálib harcos, illetve különböző, a hadurakhoz hű milíciák lefegyverzése, amelyek közül több a kormánynak esküdött hűséget. A napirendi pontok közt szerepel a hatalommegosztás és az alkotmánymódosítás is.

A résztvevők által történelminek nevezett esemény lezárhatja a csaknem 20 éve tartó fegyveres konfliktust Kabul és az Afganisztánt 1996 és 2001 közt irányító tálibok közt. A radikálisok sokáig nem voltak hajlandóak az általuk "nyugati bábnak" tartott afgán kormánnyal tárgyalni.

 Az amerikai kormányzat február 29-én a katari fővárosban, Dohában írta alá az afganisztáni megbékélést is célzó megállapodást a tálibok képviselőivel. A megállapodás egyebek közt előírta a Kabul és a tálibok közti béketárgyalások megkezdését, de ezek - elsősorban a szintén előirányzott fogolycsere késlekedése következtében - csak szombaton kezdődtek el.

Donald Trump amerikai elnök választási kampányának egyik sarkalatos ígérete, hogy véget vet az afganisztáni háborúnak, és 2021 májusáig kivonja az amerikai csapatokat az országból.

 

 

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).