A YouTube elkezdte eltüntetni az ujgurok elleni jogsértésekről szóló videókat

A világ legnagyobb videómegosztó platformja elkezdte cenzúrázni az ujgurok eltűnéséről és táborokba való elhurcolásáról szóló videókat.

2021. június 28., 20:01

Szerző:

Egy jogvédő szervezet több millió megtekintéssel rendelkező videóit – amikben ujgurok meséltek családtagjaik eltűnéséről és kínai átnevelő és munkatáborokba való szállításáról – távolította el a YouTube, írja a Reuters. A jogvédő szervezetet a nemzetközi Human Rights Watch is elismeri a kínai Hszincsiang tartományban történt emberjogi sértések feltárásáért. Kínán kívül azonban Kazahsztán sem nézi jó szemmel a szervezet tevékenységét: a kazah hatóságok a csoport 2017-es megalakulása óta zaklatja őket. 

Serikzhan Bilasht, egy Hszincsiangban született kazah aktivistát, aki társalapítója volt a YouTube-csatornának, már többször is letartóztatták az ujgurokért való kiállása miatt. Állítása szerint már öt évvel ezelőtt kazah kormányzati tanácsadók arra kérték, ne használja a „népirtás” kifejezést a hszincsiangi helyzet leírására. Szerinte a kazah kormány emberei a kínai kormány hatására cselekedtek.

A szervezet közel 11 ezer videót tett közzé csatornáján, amiknek összesen több mint 120 millió megtekintése volt 2017 óta. A videók közül több ezer arról szól, ahogy ujgurok elmesélik, hogyan tűntek el nyom nélkül rokonaik Hszincsiangban. Nyilvánosságra került műholdfelvételek bizonyítják, hogy minimum 380 tábort építettek a tartományban, valamint az ENSZ szakértőinek becslése szerint több mint egymillió embert hurcoltak el ezekbe az átnevelő- és munkatáborokba a kínai hatóságok.

Június 15-én a YouTube blokkolta a csatornát, mondván, megszegték az oldal közösségi irányelveit.

Mindezt azután tette, hogy 12 videóját eltüntette arra hivatkozva, hogy azok sértették a platform online zaklatásra vonatkozó szabályzatát. Miután a Reuters rákérdezett a videómegosztónál arra, hogy mégis miért törölték a csatornát, az oldal visszaállította azt. A hírügynökségnek válaszukban azt írták, azért kellett felfüggeszteniük a csatornát, mert egyes videókban eltűnt emberek személyigazolványait mutatták, ami nem fér össze a YouTube személyiségi jogok megsértésére vonatkozó tiltásával. 

(Kiemelt kép: Anadolu Agency/AFP | Esra Hacioglu)