A WHO főigazgatója elmondta, hogyan lehet még idén vége a járványnak

Nem csak a tudományos eredményekre lesz szükség. 

2022. február 9., 10:27

Szerző:

További 16 milliárd dollárra van szükség az alacsony jövedelmű országok támogatására a koronavírus-járvány elleni küzdelemben – közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Ekkora a hiány az ENSZ által indított program költségvetésében, amelyet az országok oltóanyagokkal, tesztekkel és gyógyszerekkel való ellátására fordíthatnak. A tervezett összegből 600 millió darab oltóanyagból álló készletet hoznának létre, 700 millió tesztet vásárolnának és 120 millió beteget kezelnének – számolt be a WHO.

„A tudomány megadta nekünk az eszközöket a COVID-19 elleni küzdelemhez; ha ezeket szolidárisan megosztjuk egymással világszerte, még idén véget vethetünk a koronavírus okozta globális egészségügyi vészhelyzetnek”

– jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, WHO főigazgatója. Az ENSZ számításai szerint a szükséges teljes hozzájárulás 92 százalékát a G20-aknak - a világ legnagyobb iparosodott és feltörekvő gazdaságait tömörítő csoportnak - kellene összeadnia.

Gordon Brown, a WHO globális egészségügyi finanszírozásért felelős nagykövete úgy vélekedett, hogy tekintve a világjárvány globális gazdasági hatását, a 16 milliárd dollár kezelhető összeg. Brown bírálta az oltóanyagok globális elosztásában, valamint a tesztek és gyógyszerek elérhetőségében fennálló óriási egyenlőtlenségeket. Rámutatott arra, hogy az alacsony jövedelmű országokban alacsony az oltási arány, míg a gazdag országokban várhatóan több millió adag fel nem használt védőoltás megy veszendőbe.A WHO azt a célt tűzte ki, hogy az év közepére a világ lakosságának 70 százaléka be legyen oltva.  Németország azon kevés ország egyike, amely vállalta, hogy idén befizeti a programból rá eső részt - mondta Brown. Kanada, Kuvait, Németország, Norvégia, Svédország és Szaúd-Arábia teljesítette fizetési vállalását 2020-21-ben.

(Kiemelt kép: Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója sajtótájékoztatón vesz részt 2020. július 3-án. Fotó: Fabrice Coffrini / AFP)