A WHO aggódik, hogy Ukrajnában is kiszabadulhat egy veszélyes kórokozó

A háború a kutatólaborokat sem kíméli.

2022. március 11., 06:48

Szerző:

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt tanácsolta Ukrajnának, hogy semmisítsen meg minden veszélyes kórokozót kutatólaboratóriumjaikban – közölte egy tisztviselő csütörtökön a Reuters hírügynökséggel.

Más országokhoz hasonlóan Ukrajnában is vannak közegészségügyi laboratóriumok, amikben veszélyes emberi és állati betegségeket, köztük a Covid-19-et vizsgálják. A WHO azért kéri ezen patogének elpuszítását, hogy nehogy kiszabadulhassanak egy esetleges támadás, bombázás következtében. A laboratóriumok most az Oroszország és a Nyugat közötti propagandaháború középpontjában állnak, mivel Oroszország azzal vádolja Ukrajnát, hogy az Egyesült Államok által működtetett biológiai és vegyi fegyvereket gyártó létesítményeknek ad otthont.

A Reutersnek nyilatkozó WHO-tisztviselő nem árulta el, hogy mikor adták a tanácsot, és azt sem, hogy azt Ukrajna betartotta-e, vagy hogy milyen kórokozók és toxinok voltak/vannak az ukrán laboratóriumokban. E laboratóriumok némelyike korábban támogatást kapott az Egyesült Államoktól, az EU-tól és a WHO-tól.

(Kiemelt kép: Bombázott épületek a Harkiv metróállomás melletti lakónegyedben az ukrajnai Harkivban 2022. március 10-én. fotó: Andrea Carrubba / ANADOLU AGENCY / AFP)

Tegnap 20:27

Ismeretlen tettesek támadtak meg egy koszovói rendőrjárőrt vasárnapra virradóra, a tűzpárbaj még délután is tartott. Egy rendőr meghalt, egy megsebesült, és egy támadó is meghalt – közölte a pristinai belügyminisztérium.