Négy napon belül másodszorra evakuálták a Versailles-i palotát

Látogatók százai vonultak ki a Versailles-i palotából, mivel Franciaország továbbra is fokozott készültségben van az esetleges terrortámadás miatt. 

2023. október 17., 18:58

Szerző:

A Versailles-i palotát napokon belül másodszor is kiürítették a keddi bombariadó miatt, mivel Franciaország továbbra is fokozott készültségben van esetleges terrortámadás veszélye miatt. Látogatók százait vezették ki a palotából, és robbanóanyagokkal foglalkozó egység érkezett a helyszínre. A naponta kb. tizenötezer látogatót fogadó palotát órákkal később újranyitották – írja a The Guardian

Szombaton először a Louvre kapott fenegető üzenetet, ezért kiürítették. Nem sokkal később biztonsági kockázat miatt a Versailles-i palotát is lezárták. Mindkét figyelmeztetést téves riasztásnak találták.

Franciaországban a legmagasabb szintű biztonsági készültség van érvényben a Bataclan zenei helyszín és a főváros elleni 2015. novemberi terrortámadások óta, miután pénteken halálra késeltek egy tanárt, és két másik személyt megsebesítettek az észak-franciaországi Arras városában – amint azt mi is megírtuk. reggel. A helyszínen elfogott 20 éves férfi egykori diákja volt. Kedd délelőtt a belga rendőrség agyonlőtt egy 45 éves tunéziai férfit, akit két svéd turista meggyilkolásával gyanúsítanak Brüsszelben – erről itt számoltunk be. A Hamász 10 nappal ezelőtti Izrael elleni támadása óta Európa-szerte biztonsági aggodalmak merültek fel.

(Kiemelt képünkön: A francia rendőrség biztonsági intézkedéseket tesz a Versailles-i kastélynál (Chateau de Versailles) egy bombariadó után a franciaországi Versailles-ban 2023. október 17-én. Fotó: MUSTAFA YALCIN / ANADOLU / Anadolu via AFP)

Tegnap 15:21

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.

A terv szerint az orosz vagyon hasznát fölözik le, amelyet a 2021-ben az EU katonai vagy védelmi vonatkozású külső tevékenységének fedezésére létrehozott, azóta elsősorban Ukrajna támogatására használt, márciusban 5 milliárd euróval megtoldott Európai Békekeretbe csatornáznának.