Merénylet Brüsszelben: lelőttek két fociszurkolót

Két ember meghalt, egy megsebesült a hétfő esti lövöldözésben. A Belgium-Svédország Európa-bajnoki selejtezőt a szünetben, 1-1-es állásnál félbeszakították. Az áldozatok svéd válogatott mezben voltak.

2023. október 17., 07:54

Szerző:

A terrortámadás hétfő este a Belgium-Svédország Európa-bajnoki selejtező-mérkőzés előtt történt. A meccset a brüsszeli Baldvin király Stadionban játszották.

A belga médiában közzétették a felvételeket az elkövetőről, aki egy robogón körözött a belvárosban a Neuvieme Ligne körút és a Sainctelette tér között. Később leszállt a motorról, majd egy automata fegyverből tüzelt, miután belépett egy épületbe. Egy videón a férfi közölte, hogy Isten nevében hajtotta végre a támadást, mely során három embert ölt meg. A hatóságok szerint a támadásnak nem volt köze a gázai helyzethez, a támadó a tettét felvállaló videóban egyértelművé tette, hogy svéd állampolgárokat akart megölni.

A terrorellenes készültség szintjét a legmagasabb, negyedik szintre emelték Brüsszelben. A rendőrség közlése szerint a támadó motivációi alapján terrortámadásról van szó. Az elkövetőt azonosították és körözik, de még nem találták meg.

A feltételezett elkövető egy 45 éves, tunéziai nemzetiségű férfi, aki előbb egy taxira adott le több lövést, ebben ült a két svéd drukker, akik életüket vesztették, majd berohant egy épületbe, ahol megsebesített egy embert – írja a 24.hu. Az elkövetőt egyelőre nem kapták el. Egy videót kiraktak a közösségi médiába, amin egy hasonló, fényvisszaverő ruhában lévő ember arról beszél arabul, hogy ő gyilkolt Isten nevében.

„Nevem Abdesalem Al Guilani és Allah harcosa vagyok. Az Iszlám Államtól (dzsihadista szervezet) vagyok. Szeretjük, akik szeretnek minket, és gyűlöljük, akik gyűlölnek minket. A vallásunkért élünk és azért is halunk meg. Testvéretek a muszlimok nevében állt bosszút” – hallható a felvételen.

A videó valódiságát egyelőre nem tudták bizonyítani, a rendőrség sem erősítette meg, hogy a fegyveres beszélne rajta.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök óvatosságra és éberségre szólította fel Belgiumban tartózkodó honfitársait, valamint arra, hogy gondosan kövessék a belga hatóságok utasításait.

(Kiemelt kép: a lövöldözés helyszínét lezárták a rendőrök a brüsszeli Ieperlaan-Boulevard d'Ypres-ben, 2023. október 16-án, hétfőn. Fotó: HATIM KAGHAT / Belga via AFP)

 

 

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).