A tálibok akadályozzák, hogy bárki elhagyja Afganisztánt

Most 40 embert vettek őrizetbe.

2022. január 25., 06:41

Szerző:

A tálib hatóságok az észak-afganisztáni Balh tartományban rövid időre őrizetbe vettek negyven embert, mert külföldre akartak szökni – közölte hétfőn a radikális iszlamisták kormánya. A helyi sajtó tudomása szerint az érintett személyeket az észak-afganisztáni Mazari-Sarif városának nemzetközi repülőterén fogták el.

Zabihullah Mudzsáhid afgán kormányszóvivő arról számolt be, hogy az embereket rövid időre vették őrizetbe, hogy kikérdezzék őket, majd szabadon is bocsátották mindannyiukat, írja az MTI. A kormányszóvivő ugyanakkor hozzátette, hogy néhány nő továbbra is hatósági őrizetben van, mivel családtagjaik nem jöttek még értük. 

Ez az első alkalom, hogy a nemzetközi elismeréssel nem rendelkező tálib vezetés hivatalosan elismerte: megakadályozzák az embereket abban, hogy elhagyják az országot.

Az utóbbi hónapokban a tálibok leállították az Afganisztánból induló kimenekítő járatokat a kabuli nemzetközi repülőtérről. Ennek oka, hogy vita bontakozott ki a reptér üzemeltetése és a gépekre felengedhető személyek miatt.  Így valószínűleg több ezer olyan afgán kényszerült Afganisztánban maradni, aki korábban tolmácsként dolgozott a külföldi csapatoknak, más módon segített nekik. Ezek az emberek a tálibok megtorlásától tartva kérvényezték áttelepítésüket külföldre, bízva a kimenekítések újraindulásában, ez azonban egyelőre várat magára.

(Kiemelt képünk illusztráció: Az amerikai légierő által közreadott képen amerikai katona menekülő afgánokat vezet egy C-17 Globemaster III amerikai katonai teherszállító repülőgéphez a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtéren 2021. augusztus 24-én. Fotó: MTI/AP/U.S. Air Force/Senior Airman Taylor Crul)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.