A svájci kormány már a válságra készül

A svájci kormány jelentősen rontotta a gazdaság idei és jövő évi növekedésével kapcsolatos előrejelzését a feszült energiahelyzetből és a gyorsuló inflációból fakadó növekvő kockázatok hatására.

2022. szeptember 20., 18:38

Szerző:

  A kormány gazdasági államtitkársága (SECO) kedden azt közölte, hogy 2022-re 2,6 százalékról 2 százalékra, jövőre pedig 1,9 százalékról 1 százalékra fogta vissza GDP-bővülési becslését. A SECO hangsúlyozta, hogy az év első felében "jól alakult a helyzet", de később "az energiaszektorban mutatkozó feszültségek" és a vártnál jelentősebb áremelkedések miatt romlottak a svájci gazdaság kilátásai.

A svájci kormány úgy látja, hogy a korábban vártnál nagyobb lesz az infláció: idén az eddig becsült 2,5 százalék helyett 3 százalék, jövőre pedig 1,4 százalék helyett 2,3 százalék, ami részben azzal jár, hogy mérséklődik a belföldi kereslet. Az erős első fél évet követően a foglalkoztatás növekedése mérséklődik a gazdaság lassulásával összhangban, a negyedik negyedévben pedig emelkedni kezd a munkanélküliség. A kedden ismertetett előrejelzés szerint az átlagos éves munkanélküliségi ráta az idén 2,2 százalék, jövőre 2,3 százalék lesz. Augusztusban az előző három hónaphoz hasonlóan 2 százalék volt a munkanélküliség Svájcban, 2001 novembere óta a legalacsonyabb.

(Fotó: MTI)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.