A hegyekben mínusz 27 Celsius-fokot mértek

A svájci hegyekben vasárnap este szokatlanul hideget mértek, az ország keleti szélén lévő Buffalora térségében mínusz 27 Celsius-fokig süllyedt a hőmérséklet az 1970 méteres magasságban – jelentette hétfőn a helyi meteorológiai szolgálat.

2022. december 12., 11:53

Szerző:

 A Meteonews tájékoztatása szerint az ezer méter alatti magasságban mért leghidegebb hőmérsékletet az északnyugati kisvárosban, Welschenrohrban mérték, ahol 679 méteres magasságban mínusz 17,9 fokot mértek.

A rendkívüli decemberi hideg ellenlére mégsem született rekord. Az ország legtöbb hidegrekordja az 1970-es és 1980-as években született. A svájci meteorológiai hatóságok szerint a legalacsonyabb, mínusz 41,8 Celsius-fokos hőmérsékletet 1987 januárjában mérték a nyugati La Brévine faluban. Ott vasárnap éjjel mínusz 25,3 Celsius-fok volt.

(Kiemelt képünk: Otthona tetőjéről lapátolja a havat egy férfi a svájci Graubünden kantonban levő Davos Laret településen. MTI/EPA/KEYSTONE/Gian Ehrenzeller)

Tegnap 17:44

A finn, a norvég, a dán és az izlandi szakszervezetek is távoznak a Nemzetközi Újságíró Szövetségből. Szerintük a szervezet antidemokratikusan működik, pénzügyeit etikátlanul kezeli, és kifogásolták, hogy a szövetség nem zárta ki az Orosz Újságíró Szövetség azon alkalmazottait, akik az oroszok által megszállt ukrajnai területeken kezdtek el dolgozni.

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke hétfőn egy újságíró kérdésére válaszolva azt mondta, hogy nem küld F-16-os vadászgépeket Ukrajnába. Nagy-Britannia és Németország vezetője is kizárta, hogy repülőket küldene a háború sújtotta országba. Franciaország és Lengyelország ugyanakkor nem zárkóznak el a lehetőségtől, de semmiképpen sem kerülnék meg a NATO-t a kérdésben.