A skandináv országok csatlakozásával egybefüggő védelmi vonal jön létre a NATO-ban

Szakértők elemezték a helyzetet.

2022. április 15., 10:18

Szerző:

Akár már júniusban csatlakozhat a régóta semleges Finnország és Svédország a NATO-hoz. Az ATV Híradója által megkérdezett szakértők szerint a fejlett hadiiparral rendelkező skandináv országok csatlakozásával több ezer kilométer hosszan, összefüggő védelmi övezet jönne létre, ami egyértelműen a NATO-nak kedvez Oroszországgal szemben. Közben Vlagyimir Putyin arról beszélt, hogy Oroszország túléli a nyugati gazdasági szankciókat. A gazdasági elemző szerint Moszkvának több éve volt, hogy felkészüljön az elszigetelődésre.

Ugyan évek óta ellenzi Vlagyimir Putyin a NATO térnyerését, úgy tűnik, az Ukrajna ellen indított háborújával épp ellenkező hatást ér el az orosz államfő.

A finn parlament a következő hetekben vitatja meg az ország NATO-tagságát, Svédország pedig felülvizsgálja biztonságpolitikáját – hangzott el a skandináv kormányfők közös stockholmi sajtótájékoztatóján.

A NATO-val eddig is komoly együttműködésben állt a régóta semleges Svédország és Finnország is – közölte Híradónkkal a szakértő. Demkó Attila szerint mindkét ország, de különösen a svédek hadiipara fejlett, így erős hadsereggel bővülne a NATO. 

„Szerintem ez a NATO-nak nagy nyereség, Oroszországnak nagy veszteség, de ellene nem tud semmit csinálni. Az oroszok ebből a szempontból az ukrán invázióval saját maguknak a geopolitikai helyzetét jelentősen meggyengítették” 

– fejtette ki Demkó.

Svédország és Finnország elveszítené semlegességét, de csatlakozásukkal a NATO határszakasza több ezer kilométer hosszan bővülne: Norvégiától Törökországig egy összefüggő védelmi övezet jönne létre. Kiss-Benedek József, biztonságpolitikai szakértő úgy látja: ezzel Kelet-Európa biztonsága is erősödne.

„Ez azt jelenti, lesz egy összefüggő védelmi vonal és ha belép ez a két ország, abban hiány nem lesz. Tehát azt lehet mondani, hogy a NATO Oroszország vonatkozásban ezen a területen bezárt”

– mondta Híradónknak Kiss-Benedek.

A Kreml szóvívője úgy fogalmazott: a skandináv országok NATO-csatlakozása megbontaná Európa stabilitását, amennyiben ez megtörténik Oroszország saját eszközeivel „egyensúlyozza ki a helyzetet”.

„Oroszország ugyanúgy túl fogja élni a nyugati gazdasági szankciókat, mint ahogy annak idején a Szovjetunió. Egy ekkora országot nem lehet elszigetelni” – közölte az ország elnöke, Vlagyimir Putyin.

A Híradónknak nyilatkozó szakértő szerint, noha az orosz GDP visszaesése kétszámjegyű lesz, az államháztartás rendben van, a külső adósság alacsony, a rubel árfolyamát stabilizálták.

„Azt nem tudhatjuk, hogy ez azért van, mert készültek a háborúra, de a nemzetközi elszigetelődére biztosan. 2014-ben, amikor elfoglalták Krímet, akkor már tapasztalható volt egy Nyugat-Oroszország szembenállás. Nekik ez elkerülhetetlen volt, hogy a gazdaságukat ellenállóbbá tegyék, nagyon nagy devizatartalékot halmoztak fel” – hangzott el Zsoldos Attilától.

A Portfolio elemzője úgy gondolja, a fennálló állapot évekig eltarthat, hacsak az Európai Unió nem tiltja meg az orosz olaj importját.

(Kiemelt kép:  Brüsszel, 2022. március 16. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtóértekezletre érkezik a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek rendkívüli ülése után Brüsszelben 2022. március 16-án. MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.