Több tucat embert megöltek a rendőrök Almatiban

Egyre drámaibb a helyzet Kazahsztánban.

2022. január 6., 08:44

Szerző:

Egyre drámaibb a helyzet Kazahsztánban. A fegyveres erőket is bevetették, ezután „rendbontók” tucatjait ölték meg. Csütörtökre pedig a jegybankon kívül felfüggesztették az összes pénzügyi intézmény működését és nem nyitnak ki a tőzsdék sem – tudósítottak az orosz hírügynökségek. 

Ahogy arról már beszámoltunk, szerdán rendkívüli állapotot rendeltek el egész Kazahsztán területére az üzemanyagár-emelés miatt több napja tartó erőszakos tüntetések miatt – jelentette helyi televíziókra hivatkozva a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

„Bevetik a kazah fegyveres erőket a rend helyreállítása érdekében”

– mondta szintén szerda este Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök, majd a következő hír, amit közöltek csütörtök reggel, már több tucat ember meggyilkolásáról szólt

„A rendőrség több tucat „rendbontót” megölt csütörtökön Kazahsztán legnagyobb városában, Almatiban”

– idézte a hatóságokat az Interfax orosz hírügynökség. Korábban katonák és a tüntetők csaptak össze a város főterén.

„A terrorista bandák Almati térségében ejtőernyős alegységekkel bocsátkoztak harcba”

– mondta az elnök. Tokajev azt is bejelentette, hogy a tüntetők által elfoglalt almati repülőtér ismét a kormány ellenőrzése alatt áll.

„A pénzügyi piacszabályozó ügynökség és a kazah nemzeti bank, tekintettel a bűnüldöző szervek terrorizmusellenes műveleteire, az internetkapcsolat átmeneti fennakadásaira, továbbá a pénzügyi szervezetek alkalmazottainak és a pénzügyi szolgáltatásokat igénybe vevők egészségére és életére, a pénzügyi intézmények működését ideiglenesen beszüntette” 

– közölte hajnalban Olzsasz Ramazanov, a kazah jegybank szóvivője. Az illetékes ezt később azzal egészítette ki, hogy a döntés egyelőre csak csütörtökre vonatkozik.

A kazahsztáni tiltakozások Zsanaozenben kezdődtek vasárnap, miután az országban eltörölték a cseppfolyósított földgáz árplafonját és emiatt jelentősen megemelkedett a benzin alternatívájaként használt autógáz ára. A zavargások átterjedtek az ország több városára, köztük Almatira és vidéki településekre is – írja az MTI. 

 

(Kiemelt kép: Tüntetők részt vesznek az energiaárak emelése miatti tüntetésen Almatiban 2022. január 5-én Kazahsztánban. Fotó: Abduaziz MADYAROV / AFP)