Rendkívüli állapotot rendeltek el a tüntetések miatt

Már sokadik napja tüntetnek az üzemanyagár-emelés miatt.

2022. január 5., 18:51

Szerző:

Rendkívüli állapotot rendeltek el egész Kazahsztán területére szerdán az üzemanyagár-emelés miatt több napja tartó erőszakos tüntetések miatt – jelentette helyi televíziókra hivatkozva a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Almati terület székhelyén, Taldikorganban a tüntetők ledöntötték a korábbi elnök, Nurszultan Nazarbajev 2016-ban felállított szobrát 

– jelentette a KazTag hírportál.

Az ország legnagyobb városában, Almatiban amelynek repülőterét szerda este elfoglalták a tüntetők, több tucatnyi tiltakozó behatolt a kazah Nemzetbiztonsági Bizottság (KGB) helyi központjába, és elfoglalta az épületet.

(Kiemelt kép: tüntetők felgyújtották a városvezetés (Akimat) épületét a kazahsztáni Almatiban 2022. január 5-én, szerdán, miután behatoltak az épületbe az üzemanyag-emelés elleni tiltakozások második napján. Fotó: EyePress News / EyePress via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.