Sosem volt még ilyen mélyponton a német kormány támogatottsága

Minden korábbinál alacsonyabbra, 20 százalékra süllyedt Németországban az Olaf Scholz vezette kormány munkájával elégedett választók aránya.

2023. június 2., 13:41

Szerző:

Az ARD országos köztelevízió Deutschlandtrend nevű felméréssorozatának új adatai szerint a választók egy százaléka nagyon elégedett, 19 százalék pedig elégedett a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) koalíciójának munkájával.

Ez a 20 százalékos elégedettségi mutató messze a legalacsonyabb a három párt kormányzati együttműködésének kezdete, 2021 decembere óta. Az eddigi mélypont 27 százalék volt, azt áprilisban mérték. A elégedetlenek aránya 79 százalékos, minden korábbinál magasabb. A felmérésben megkérdezettek egy százaléka nem árulta el, hogy mit gondol a Scholz-kormányról.

A kormányzati munka megítélésének romlása mellett a másik fő trend a legnagyobb ellenzéki erőtől, a CDU/CSU jobbközép pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) párt erősödése. Az ellenzéki párt a szavazatok 18 százalékát szerezné meg, ha a következő vasárnap lenne a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás. Az AfD választói támogatottsága eddig csak egyszer, 2018 szeptemberében volt 18 százalékos, ennél magasabb értéket soha nem mértek a Deutschlandtrend-felmérések történetében.

Ugyanakkor a támogatók csupán 32 százaléka szavazna meggyőződésből az AfD-re, 67 százalék pedig azért, mert csalódott a többi pártban. Majdnem minden második szavazójuk – a támogatók 47 százaléka – azt mondta, hogy döntését erősen befolyásolta az energia-, és a klímavédelmi politika ügye. A koalíciós pártok éppen ezen a területen folytatják a leghevesebb vitákat, a Zöldek a napokban még szószegéssel is megvádolták a liberálisokat a lakások fűtési rendszerének klímabarát korszerűsítéséről szóló törvénytervezet körül kialakult konfliktusban.

Az úgynevezett fűtési fordulat, vagyis az éghajlatváltozáshoz nagyban hozzájáruló fűtési technológiák kivezetésének megkezdését szolgáló törvény az eredeti tervek szerint legkevesebb 65 százalékban megújuló energiával működő fűtési rendszer beépítésére kötelezi a lakásépítőket és a fűtést korszerűsítő lakásfelújítókat. Az FDP ellenállása miatt a jogszabály parlamenti elfogadása késik.

A liberálisok szerint merev állami szabályozás helyett piaci eszközökkel kell ösztönözni a klímabarát megoldások terjedését. A Zöldek arra hivatkoznak, hogy az egyre súlyosabb klímaválság miatt minden eszközt be kell vetni, mert Németországban a fűtés teszi ki az energiafelhasználás 30 százalékát, és a fűtésre használt energia 80 százalékát fosszilis – nem megújuló forrásból származó és nagy szén-dioxid-kibocsátással járó – energiahordozók adják, míg például a szomszédos Dániában éppen fordított az arány, megújuló forrásból származik a fűtésre használt energia 80 százaléka.

(Kiemelt képünk: Berlin, 2022. február 16. Olaf Scholz német kancellár. MTI/EPA/ddp pool/Andreas Gora)

2023. szeptember 29., 13:46

Péntekre virradóan elhunyt az előző nap Rotterdamban, két helyszínen, egy lakóházban és az Erasmus Egyetemi Klinikán elkövetett lövöldözés harmadik, 14 éves áldozata – közölte az NL Times című angol nyelvű holland napilap rendőrségi információkra hivatkozva pénteken.