A NATO hivatalosan is felkérte Svédországot és Finnországot, hogy csatlakozzanak

Mindeközben elfogadták az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének új stratégiai koncepcióját. 

2022. június 29., 16:07

Szerző:

A NATO hivatalosan is felkérte Svédországot és Finnországot madridi csúcstalálkozóján szerdán, hogy csatlakozzék az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez, írja az MTI.

„A szövetség vezetői történelmi döntést hoztak azzal, hogy meghívták Svédországot és Finnországot a NATO tagjai közé”

– fogalmazott Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az eddigi döntéseket ismertető sajtótájékoztatóján.

A madridi csúcstalálkozó a NATO-tagországok vezetői elfogadták az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének új, a következő évtizedre vonatkozó stratégiai koncepcióját. Jens Stoltenberg elmondta, hogy a dokumentumban Oroszországot „a legjelentősebb és közvetlen fenyegetésnek” minősítették, a szövetséges országok biztonsága, a béke és az euroatlanti térség stabilitása szempontjából.

(Kiemelt képünk: Madrid, 2022. június 29. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (középen) a NATO állam- és kormányfői kétnapos madridi csúcstalálkozójának első napján, 2022. június 29-én. Fotó:
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.