Pegasus-ügy: furcsa lépésre szánta el magát a marokkói kormány

Azokkal a francia sajtótermékekkel szemben nyújtanak be keresetet, amelyek feltárták a Pegasus-ügyet.

2021. július 29., 06:56

Szerző:

A marokkói kormány sem maradt tétlen a Pegasus-ügyben. Helyreigazítási pert indít azokkal a lapokkal szemben, akik az országot is megnevezték a megfigyelési-botrányban.  Eddig összesen négy keresetet nyújtottak be. Marokkó vádja a perben rágalmazás. Az országot képviselő ügyvéd elmondta, hogy két pert indítottak a francia Le Monde nevű napilappal szemben. Tárgyalóterembe  hívják az újságot és annak főszerkesztőjét Jérome Fenogliót is. Beperlik továbbá a Mediapart nevű oknyomozó portált és Franciaország közszolgálati rádióját a Radio France-t is. Az összes érintett sajtóorgánum a Forbidden Stories médiavállalat tagja. A marokkói kormány ügyvédje korábban beperelte a Amnesty International jogvédő szervezetet is. 

A Le Monde írása alapján Emmanuel Macron francia elnök is szerepelt azon a listán, melyen Marokkó lehetséges megfigyeltjei szerepeltek. A tényfeltáró munka alapján Édouard Philippe volt francia miniszterelnököt és kormányának 14 tagját is megfigyelhette a marokkói titkosszolgálat. Franciaországban az ügy miatt rendkívüli ülést tartott a nemzetbiztonsági és a védelmi tanács is.  A Pegasus-botrány miatt a francia kormány szóvivője közölte, hogy az elnök biztonsági protokollját ellenőrzés alá vonják. Az esetet a lehető leggyorsabban kifogják vizsgálni.

A tényfeltáró munkában összesen 17 sajtóorgánum  vett részt. A botrány körüli vizsgálatot a Le Monde vezette. Közel ötvenezer telefonszámot tartalmazó listát sikerült megszerezniük. A listán a potenciális célpontok számai szerepeltek, melyeket feltörhettek a Pegasus nevű és az NSO által gyártott szupertitkos kémszoftverrel. 

 (Kiemelt kép: Emmanuel Macron Franciaország elnöke telefonon beszél a götenburgi EU-csúcson 2017.11.17-én. Fotó: Ludovic Marin / AFP)