A kölcsönösség elve alapján tiltanak ki nyolc japán diplomatát Oroszországból

Az orosz diplomáciai tárca kifogásolta, hogy Japán nyíltan támogatja az Ukrajnában működő „neonáci formációkat”.

2022. április 27., 17:33

Szerző:

Bekérették szerdán az orosz külügyminisztériumba a moszkvai japán nagykövetség képviselőjét és közölték bele, hogy Moszkva a kölcsönösség elve alapján nemkívánatos személynek nyilvánította a képviselet nyolc munkatársát.

A japán diplomatával a tárcánál közölték, hogy a Tokió nyíltan ellenséges, oroszellenes irányt vett az Ukrajna ellen elindított orosz „különleges hadművelet” ügyében. Moszkva szerint a Kisida-kormányzat azzal, hogy részt vesz az Oroszország elleni, a Nyugat által irányított  „rágalomkampányban”, olyan lépéseket tett, amelyek megsemmisítik a kölcsönösen előnyös együttműködés hosszú évek alatt felhalmozott pozitív előnyeit.

Az orosz diplomáciai tárca kifogásolta, hogy Japán nyíltan támogatja az Ukrajnában működő „neonáci formációkat”, valamint hogy politikai, gazdasági és katonai segítséget nyújt „a kijevi rezsimnek”. A minisztérium szerint mindezt a japán társadalomban emellett oroszgyűlölő hisztéria kíséri, emellett pedig az orosz diplomáciai képviseletek normális működése elé komoly akadályokat gördítenek, megsértve ezzel a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi egyezményt.

 A külügyminisztérium közölte, hogy a kiutasított nyolc japán diplomáciai alkalmazottnak május 10-ig kell hagyja elhagynia Oroszországot, és a történtekért a felelősség a japán kormányt terheli.

(Kiemelt kép: A moszkvai japán nagykövetség. fotó: Valerij Melnikov / Sputnik via AFP)