Kína megpróbálhatta befolyásolni a kanadai választásokat

A kanadai rendőrség nyomozást indított, mert a feltételezések szerint Kína megpróbálta befolyásolni a kanadai választásokat – közölte Brenda Lucki szövetségi rendőrfőnök.

2022. november 30., 16:08

Szerző:

Állítólag már a 2019-es szövetségi választáson is történtek kísérletek a befolyásolásra. A voksolást Justin Trudeau kanadai kormányfő nyerte. Lucki az esetet vizsgáló parlamenti bizottságnak küldött levelében azt írta: akkoriban semmilyen bizonyítékuk sem volt a kínai próbálkozásokra. A Global News kanadai hírcsatorna novemberben arról számolt be, hogy egy kínai titkos hálózat közvetítőkön keresztül legalább tizenegy jelöltet támogatott a közelmúltbeli kanadai szövetségi választásokon.

Az értesülésre reagálva Trudeau elmondta: a kanadai hírszerzés számtalanszor hangsúlyozta, hogy külföldi hatalmak folyamatosan próbálkoznak a kanadai belügyek befolyásolásával. A kormányfő egyúttal leszögezte: fontos lépéseket tettek, hogy megerősítsék a választási rendszer és folyamat integritását, és a jövőben is folytatják a harcot a hasonló kísérletek ellen.

Kína mindent tagad

Brenda Lucki aláhúzta: a kanadaiak biztosak lehetnek benne, hogy nem került veszélybe a választások integritása. Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján abszurdnak és légből kapottnak nevezte a kanadai vádakat. „Kína sohasem avatkozik bele más országok belügyeibe” – bizonygatta. „Jó lenne, ha Kanada felhagyna az alaptalan vádakkal, Kína rágalmazásával és besározásával, illetve saját lakosságának megtévesztésével” – mondta.

Illegális kínai rendőrőrsök Torontóban

A hónap elején az ottawai hatóságok bejelentették, hogy nyomozást indítottak a Toronto régióban működő illegális kínai rendőrőrsök ügyében. A madridi székhelyű Safeguard Defenders nevű jogvédő csoport októberben számolt be arról, hogy világszerte 54 illegális kínai rendőrőrsről tudnak, és ezek közül három Toronto térségében található.

Kína ezt az értesülést is tagadta, és azt állította: ezek a létesítmények például a jogosítvány megújításához hasonló szolgáltatásokat nyújtanak a külföldön élő kínai állampolgároknak. Az érintett országok viszont emlékeztettek, hogy ez a konzulátusok feladata.

(Kiemelt képünk: Justin Trudeau kanadai miniszterelnök megérkezik, hogy tanúskodjon a Közrendvédelmi Vészhelyzeti Bizottság nyilvános vizsgálata előtt 2022. november 25-én Ottawában. Fotó: Dave Chan / AFP)

Tegnap 21:53

Jemeni lázadóknak szánt iráni gépkarabélyok, géppuskák és tankelhárító rakéták ezreit foglalták le január 15-én francia haditengerészeti egységek az Ománi-öbölben – közölte csütörtökön az amerikai haderő közel-keleti térségért is felelős középső parancsnoksága (CENTCOM).

Tegnap 21:50

Választási csalásra való felbujtással vádolja egy ellenzéki szenátor Jair Bolsonaro volt brazil államfőt. Marcos do Val egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt állította, hogy az októberi elnökválasztás előtt a volt államfő környezetéből megkörnyékezték őt a választás majdani érvénytelenítésének lehetőségével kapcsolatban.

Tegnap 19:49

Szerbia még nem írta alá az úgynevezett francia-német javaslatot, amely a Belgrád és Pristina közötti helyzetet rendezné, a tárgyalásokat még folytatni kell – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtökön Belgrádban a parlament rendkívüli ülésén, amelynek témája a koszovói helyzet rendezése volt. Az elnök egyik felszólalását az ellenzék bekiabálással zavarta meg, majd dulakodás tört ki a kormánykoalíció és az ellenzék képviselői között.