A járvány áldozatainak holttestét sodorja partra a Gangesz

Tovább romlanak a járványadatok Indiában.

2021. május 11., 16:41

Szerző:

Újabb rekordot döntött kedden Indiában az egy hétre vetített koronavírus-fertőzöttségi mutató, naponta átlagosan mintegy 391 ezer fertőzöttel.

Az utóbbi 24 órában 329 942-vel emelkedett a fertőzöttek, és 3876-tal a kór halálos áldozatainak száma. Az 1,36 milliárd lakosú országban ezzel a járvány kitörése óta csaknem 23 millió fertőzöttet azonosítottak, akik közül 249 992-en belehaltak a betegségbe (Covid-19).

Az orvosi felszerelések hiányával küzdő ország Andhra Prades nevű államának Tirupati városi kórházában hétfő este tizenegy ember halt meg, mert csak késve érkezett meg a páciensek lélegeztetéséhez szükséges oxigénszállítmány.

A halálozások számát tekintve India került a globális összesítések élére. A világon jelentett halálesetek harmadát ugyanis Indiából jelentik.

A helyi hatóságok kedden arról számoltak be, hogy mintegy negyven, feltehetőleg koronavírusban elhunyt ember holttestét sodorta a Gangesz folyó partjára a víz. Egy tisztségviselő szerint olyan emberek hozzátartozóiról lehet szó, akik nem engedhették meg maguknak a hagyományos hamvasztás költségeit, és ezért szeretteiket a folyó vizébe engedték. A holttestek négy-öt napja lehettek a vízben. Az illetékes hozzátette, „megesik az ilyesmi”, de a partra sodort holttestek száma a járvány második hulláma miatt ilyen magas.

Az indiai sajtó szerint a helyi lakosok attól tartanak, hogy a holttestekkel a vírus is tovább terjed. A történtek élénk vitát váltottak ki a közösségi hálón is. Sokan szóvá tették, hogy vidéken, ahol az indiai lakosság több mint fele él, folyamatosan nő a fertőzöttek száma, miközben nehezebb minőségi orvosi ellátáshoz és koronavírus-tesztekhez jutni.

Már a hétvégén is voltak jelentések arról, hogy csak részben elhamvasztott holttesteket láttak a Jamuna folyón, Hamirpur városának térségében.

Indiai orvosok egyben óva intették a lakosságot, hogy a szent állatnak tartott tehén trágyáját használják csodaszerként a fertőzés elhárításához, mondván, erre nincs semmiféle tudományos bizonyíték, és az ürülék csak további betegségeket terjeszt.

A nyugati Gudzsarát államban például többen hetente egyszer felkeresték a tehénmenhelyeket, hogy bekenjék magukat trágyával, abban a hitben, hogy ez majd megvédi őket a fertőzéstől, illetve segít kigyógyulni a betegségből.

(Kiemelt képünk illusztráció: NurPhoto/AFP | Indranil Aditya)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.