A Hyundai 82 ezer elektromos autót hív vissza

A becslések szerint 900 millió dollárba kerülhet majd a visszahívás és az akkumulátor csere. 

2021. február 26., 07:44

Szerző:

Világszerte 82 ezer elektromos autót hív vissza a Hyundai az elkövetkező hónapokban, miután 15 tűzesetet is jelentettek a vásárlók a cég Kona modelljének kiadása óta. Ez a dél-koreai cégnek mintegy 900 millió dollárjába fog kerülni, ami járművenként körülbelül 11 ezer dollárt jelent - írja a CNN.

A legtöbb autógyártó cég ugyan nem szokta közölni a visszahívások költségét, azonban a rendelkezésre álló információk szerint ez az összeg az egyik legmagasabb, amit valaha tapasztaltak - ennek oka, hogy komplett akkumulátorcserét kell eszközölni. Ez is bizonyítja, hogy az elektromos autók egyik legdrágább része az akkumulátor. Az elkövetkező években a létfontosságú alkatrész ára jelentősen csökkenni fog a várakozások szerint. Ezt követően az eddiginél is nagyobb növekedés várható az elektromos autók piacán, ugyanis egy elektromos kocsi összeszerelése körülbelül 30 százalékkal kevesebb munkaórát igényel, mint egy átlagos autóé. 

A Hyundai terméke kapcsán jelentett tüzekben senki sem sérült meg, az LG által gyártott akkumulátorok a vizsgálat eredménye szerint rövidzárlatot kaptak. A visszahívás a Hyundai-on kívül az Ioniq EV és az Elec City járműveit is érinti. 

(Kiemelt kép: Shutterstock)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.