A Hamász elhalasztotta a túszok újabb csoportjának szabadon engedését

A Hamász szerint Izrael megszegte a megállapodást.

2023. november 25., 19:05

Szerző:

A Hamász egyik magas rangú tisztviselője szerint folyamatos erőfeszítések folynak a „problémák megoldására”, amelyek miatt a Hamász terrorcsoport bejelentette a túszok szabadon bocsátásának elhalasztását – írja a Times of Israel.

„Tegnap is voltak jogsértések, ma pedig megismétlődik” – állítja Oszama Hamdan a Hezbollah-párti Al-Mayadeen hálózatnak adott interjújában.

A lap szerint Hamdan székhelye Libanonban van és nem világos, hogy mekkora befolyása van, tekintve, hogy a terrorcsoport legtöbb döntését a háború kitörése óta a gázai vezetők hozták meg.

Az aláírt megállapodás legalább ötven túsz szabadon bocsátásáról szólt 150 palesztin fogolyért cserébe, valamint négynapos harcszünetet és a gázai segélyek növelését. A Hamász szerint Izrael nem tartotta be a humanitárius segélyszállító teherautók Gázába való beléptetésére vonatkozó záradékokat, különös tekintettel a segélyek szétosztására az északi övezetben, ahol a harcok a leghevesebbek voltak. Izrael ezt tagadja.

Katar továbbra is igyekszik megoldani a válságot, és az izraeli-Hamász fegyverszüneti megállapodás a késés ellenére is érvényes – írja a Walla híroldal az ügyet ismerő forrásra hivatkozva.

Frissítés!

Órákig tartó várakozás után Katar bejelentette, hogy a Hamász által fogvatartottak közül 13 izraeli és 7 külföldi túsz szabadulhat ki még szombat éjjel. A Hamász is megerősítette, hogy dolgoznak a szabadon engedési folyamaton.

(Kiemelt kép: az október 7-i támadás során elrabolt és a Hamász terrorszervezet által fogva tartott túszok arcképei. Forrás: AFP)

20:42

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.

„Meggyőződésünk, hogy Oroszország veresége nélkülözhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához” – jelentette ki Emanuel Macron hétfőn a párizsi konferencián. A francia elnök kijelentette, hogy konszenzus született arról, hogy Ukrajnát olyan fegyverekkel kell támogatni, melyek képesek végzetes csapást mérni Oroszországra.

Hatalmas balhé volt Brüsszelben az EU mezőgazdasági politikája miatt. Belga, holland, francia és olasz termelők is részt vettek azon demonstráción, melyen Brüsszel utcáit gyakorlatilag elöntötte a trágya. Égtek a gumiabroncsok és a tüntetők a rendőrségi sorfalat is áttörték. 

Petr Fiala keddre kormányfői csúcstalálkozóra hívta meg visegrádi partnereit – Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnököt. A cseh miniszterelnök nem különösebben rajong Orbán Viktorért. A V4 -csúcstalálkozó központi témája Ukrajna támogatása.