A Hamász elhalasztotta a túszok újabb csoportjának szabadon engedését

A Hamász szerint Izrael megszegte a megállapodást.

2023. november 25., 19:05

Szerző:

A Hamász egyik magas rangú tisztviselője szerint folyamatos erőfeszítések folynak a „problémák megoldására”, amelyek miatt a Hamász terrorcsoport bejelentette a túszok szabadon bocsátásának elhalasztását – írja a Times of Israel.

„Tegnap is voltak jogsértések, ma pedig megismétlődik” – állítja Oszama Hamdan a Hezbollah-párti Al-Mayadeen hálózatnak adott interjújában.

A lap szerint Hamdan székhelye Libanonban van és nem világos, hogy mekkora befolyása van, tekintve, hogy a terrorcsoport legtöbb döntését a háború kitörése óta a gázai vezetők hozták meg.

Az aláírt megállapodás legalább ötven túsz szabadon bocsátásáról szólt 150 palesztin fogolyért cserébe, valamint négynapos harcszünetet és a gázai segélyek növelését. A Hamász szerint Izrael nem tartotta be a humanitárius segélyszállító teherautók Gázába való beléptetésére vonatkozó záradékokat, különös tekintettel a segélyek szétosztására az északi övezetben, ahol a harcok a leghevesebbek voltak. Izrael ezt tagadja.

Katar továbbra is igyekszik megoldani a válságot, és az izraeli-Hamász fegyverszüneti megállapodás a késés ellenére is érvényes – írja a Walla híroldal az ügyet ismerő forrásra hivatkozva.

Frissítés!

Órákig tartó várakozás után Katar bejelentette, hogy a Hamász által fogvatartottak közül 13 izraeli és 7 külföldi túsz szabadulhat ki még szombat éjjel. A Hamász is megerősítette, hogy dolgoznak a szabadon engedési folyamaton.

(Kiemelt kép: az október 7-i támadás során elrabolt és a Hamász terrorszervezet által fogva tartott túszok arcképei. Forrás: AFP)