Kétéves gyermek is van a Hamász által elengedett túszok között

Halottnak vélt rokon és háromfős család is elhagyhatta a Gázai övezetet.

2023. november 24., 19:50

Szerző:

Mint azt korábban megírtuk, a Gázai övezetet uraló palesztin iszlamista Hamász szervezet átadta a nemzetközi vöröskereszt képviselőinek az október 7-i terrortámadásban Izraelből elhurcolt túszok első csoportját, tizenhárom gyereket, illetve nőt és thaiföldi vendégmunkásokat. „Az izraeli kormány üdvözli állampolgáraink visszatérését” – áll Benjámin Netanjahu miniszterelnök nyilatkozatában. „A kormány elkötelezett minden túsz és eltűnt személy kiszabadítása mellett” – teszi hozzá a közlemény, amely megerősíti, hogy tizenegy külföldi állampolgárt is szabadon engedtek, tíz thaiföldi és egy filippínó állampolgárra utalva.

A szabadon engedett izraeliek között van az a Hanna Katzir, akiről a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorcsoport azt állította, hogy a hónap elején fogságban halt meg „a pszichológiai hadviselés hátborzongató példájaként”. 

A Times of Israel információi szerint a Hamasz által október 7-én túszul ejtett Munder család három tagja is azok között van, akiket pénteken szabadon engedtek: a 9 éves Ohad, 55 éves édesanyja, Keren Munder és nagymamája, Ruti Munder (78). 

Magyar túszok nincsenek a pénteken elengedett személyek között.

A Hamász által szabadon engedett 13 izraeli túszt a következőképpen azonosították:

 

Channa Katzir (77)

Mózes Margalit (77)

Yafa Ader (85)

Hannah Perry (79)

Adina Moshe (72)

Danielle Aloni (44) és Emilia Aloni (9)

Ruthi Monder (78) Keren Monder (54) és Ohad Monder (9)

Aviv Asher (2) Raz Asher (5) és Doron Katz-Asher (34)

A 33 éves Gelienor „Jimmy” Leano Pacheco egy filippínó gondozó és háromgyermekes apa is egyike annak a tizenegy külföldi munkásnak, akiket ma elítéltekért cserébe elengedett a Hamász. A férfinek a támadás reggelén sikerült felhívnia a barátait, és közölte velük, hogy valószínűleg el fogják rabolni vagy megölik. Órákkal később a túszul ejtett férfi egy videón tűnt fel, amelyen megbilincselve látható egy autóban, Gázában.

A Hamász elsőként az egyiptomi hatóságokkal folytatott tárgyalások eredményeképpen szabadon engedett thaiföldieket adta át a vöröskereszt képviselőinek. Az izraeli média jelentése szerint egyúttal megkezdődött a szabadon engedése izraeli börtönökből 39 olyan palesztin rabnak, akiket a túszokért cserébe helyeznek szabadlábra, kilencen közülük Kelet-Jeruzsálembe, a többiek Ciszjordániába térnek haza.

 

(Kép: Mustafa Hassona / Anadolu AFP)