A győztes második – Emmanuel Macron kisakkozta, és ő lett a legerősebb

A franciaországi európai parlamenti választás szinte az állatorvosi lova volt az egész kontinens leginkább jellemző tendenciáinak. Az egyik oldalon erős, de önmaga számára inkább csalódást keltő szélsőjobb, a másikon liberális előretörés. A klasszikus nagy pártok visszaszorulóban vannak, és a zöldek megerősödtek. Franciaországban szinte pontosan ugyanez történt, ami megerősítette a már a 2017-es elnök- és parlamenti választásokon kirajzolódott folyamatokat. A politika nagy átrendeződése folytatódik, és ennek ma, úgy tűnik, továbbra is egy nyertese van, Emmanuel Macron.

2019. június 6., 19:00

Szerző:

Ha valaki a választást megelőző franciaországi kampányról szeretne írni valamit, az bizony nehéz helyzetbe kerülne. Mondjuk úgy, hogy nem sok érdekes történt. Egyetlen dologról volt szó, amelyre az elnök és a vele nem éppen ellenséges média kihegyezte a történetet, a „progresszívek” és a „populisták” európai és franciaországi összecsapásáról. Ez a kampány nagy valószínűség szerint azért megemelte a részvételi arányokat, ha nem is az egekbe. 50,1 százaléknyi választópolgár ment el szavazni. Mindez elsősorban magának az elnöknek, Emmanuel Macronnak az érdekeit szolgálta. A többi párt, leszámítva Marine Le Pen szélsőjobboldali alakulatát, kézzel-lábbal tiltakozott az ellen, hogy az EP-választásból az elnökválasztás „harmadik fordulóját” generálja az elnök kampánystábja, de minden hiába volt.

Ezt a stratégiát tükrözték az eredmények is. A szélsőjobboldal igen kevéssel ugyan, de legyőzte az elnöki pártot, 23,3 százalékot kapott a Macron-párt 22,4 százalékával szemben. Alighanem azonban inkább az utóbbi lehet elégedett. Két év kormányzás, számtalan szociális mozgalom és konfliktus, a „sárga mellényesek” forró fél éve után Macron bázisa tulajdonképpen stabilnak mondható. Mint látható, távolról sem többségi ugyan ez a bázis, de éppen ezért van szükség arra, hogy a szélsőjobboldalt mint a legnagyobb ellenfelet „kijelölje”. Utóbbi ugyanis egy elnökválasztáson a második fordulóban könnyedén legyőzhető, pontosan úgy, ahogy 2017-ben történt.

Macron tábora számarányában stabil, de távolról sem változatlan. Az elnök lényegében lecserélte a 2017-es szavazóinak negyedét, de talán a harmadát is. A jobboldali kormányzás, amelyben korábban nemcsak a miniszterelnök, hanem a legfontosabb miniszterek is jobboldaliak voltak, megtette hatását. A jobboldal 2017-es szavazóinak 27 százaléka ma már Macronra szavaz, míg az elnök volt szavazóinak 30 százaléka az EP-választásokon már a baloldalt támogatta, leginkább a zöldeket, de a szocialistákat is.

EP-választás - Franciaország EP-választás - Franciaország
Fotó: Kamil Zihnioglu

A „centrista” Macronból lassan a jobbközép elnöke lett. Ezt igazolják a helyi választási eredmények és persze a hagyományos jobboldal mélyrepülése is, az most nyolc százalékot szerzett. A valaha a jobboldal bevehetetlen várának számító Hauts-de-Seine megye, azaz Párizs nyugati, gazdag külvárosai, ma már Macron szilárd bázisai. A mindig is lakmuszpapírnak számító Neuilly-sur-Seine, az ország leggazdagabb települése, ahol polgármester volt Nicolas Sarkozy, általában 70-80 százalékban szavaz a jobbodalra, de most itt érte el a Macron-párt a legjobb eredményét, majdnem 50 százalékot.

Macron számára létszükséglet hát a szélsőjobboldallal folytatott harc, a politika fokozott kétpólusúvá tétele, pontosan azért, hogy ne szoruljon be a jobboldali elnök szerepébe, és maga mellé állítsa az „antifasiszta” progresszíveket is, azaz leginkább a nagyvárosok népét. Ez többé-kevésbé még most is működött, Párizsban például 33 százalékot szerzett. Ráadásul a szélsőjobboldal bázisa pontosan ellentétes az elnöki pártéval, inkább a vidéki szavazók körében jelentős, egészen gyenge a nagyvárosokban. Például Párizsban mindössze hétszázalékos.

A 2017-es politikai folyamatok folytatásaként tekinthetünk a tradicionális pártok visszaszorulására is. A jobboldal, látva politikusai és szavazói egy részének Macronhoz pártolását, erőteljesebb jobboldali fordulattal próbál reagálni már 2017 óta. Erre most tették fel a koronát, mikor is azt a François Bellamyt állították a listájuk élére, akinek eléggé zavaros álláspontja van az abortusz kérdésében, és támogatásáról biztosította a melegházasság ellen küzdő szervezeteket is. Az elképzelés ráadásul nem is igen működött, a korábbi jobboldali szavazók ötöde már a szélsőjobbra szavazott. Ahogy még az öreg Jean-Marie Le Pen mondta a hasonlóképpen a szélsőjobb szavazók elcsábításával a mostaninál jóval nagyobb sikerrel próbálkozó Sarkozyről, „az emberek a másolatnál jobban kedvelik az eredetit”. A klasszikus jobboldal tehát igen nagy bajban van, Macron és a szélsőjobb között szinte létének az értelme kérdőjeleződött meg. A jövő évi önkormányzati választásokon alighanem sok polgármestere elgondolkodik majd azon, hogy nem kifizetődőbb-e „elnöki” színekben indulnia.

A baloldalon a helyzet nem túl rózsás, de azért ettől erősen különböző. Láthattuk, hogy az eredeti, centrista Macron-tábor balodali része pártot keres magának, és most ezt leginkább a zöldekben találta meg, akik 14 százalékot szereztek. Ez jelez egy tendenciát, de talán nem érdemes az EP-választásokból nagyívű következtetéseket levonni, hiszen valamelyest nőttek ugyan a részvételi arányok, de még így is meglehetősen alacsonyak maradtak. Ahogy az EP esetében általában, valószínűleg most is a népi, szegényebb rétegek nem mentek el szavazni. Ha ez igaz, akkor ez magyarázza meg a legvilágosabban, hogy a leghagyományosabb „középosztályi” pártok, a Macron-párt, a zöldek, a szocialisták önmagukhoz viszonyított sikerét, illetve másrészről a szélsőjobb és a radikális baloldal gyöngébb eredményét. Megjegyzendő, hogy Le Pen arányaiban kevesebb szavazatot kapott most, mint 2014-ben.

A széleket nem érdemes egy kalap alá venni a teljesítmény szempontjából, hiszen a radikális baloldal nincs nagyon jó bőrben. Ez nemcsak Franciaországban, hanem Európa más részein is jellemző. Összességében az unióban hat százalékot szereztek, s ehhez még hozzászámolhatjuk a külön induló kommunista párti lista két-három százalékát. A baloldali fordulattal fellépő brit Jeremy Corbyn elég súlyos vereséget szenvedett, Görögországban egyenesen előrehozott választásokat fognak tartani a Sziríza gyászos szereplése után. A spanyol Podemos is visszaesett, a német Linke egy helyben topog és így tovább. Alighanem Macron nagy találmánya, a „progresszív”–„populista” fő törésvonal ennek a baloldalnak ártott a legtöbbet. A liberális Európa ellenfelének a szélsőjobboldal jelöltetett ki. Mindenki tudja persze, hogy ez játék a tűzzel, de 2019-ben nem lett belőle nagyobb baj. Sőt tulajdonképpen kiderült, hogy a „hanyatló” Európa egészen jó bőrben van, a szavazók legalább kétharmada így vagy úgy, de az unió mellett tette le a voksát.

Franciaországban a mostani választások legfontosabb eredménye alighanem kétségbevonhatatlan, az igazi győztes Emmanuel Macron. Hiszen ha így maradnak a dolgok, nagyobb gond nélkül fogják újraválasztani 2022-ben. Bár ezt egy közös baloldali jelölt akár meg is akadályozhatná, lévén Franciaországban 30 százaléknyi szavazója van a baloldalnak, így az elnökválasztás első fordulójában képes lehetne legyőzni vagy Macront, vagy Le Pent, és ezzel alighanem meg is nyerné a második fordulót.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök észt, lett és litván kollégájával együtt felhívással fordult az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökéhez, kérve Lengyelország Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös külső határai megerősítésének támogatását.