Görög kormány: hibáztunk az erdőtüzek oltásakor

100 ezer hektár erdős terület vált a lángok martalékává.

2021. augusztus 25., 19:49

Szerző:

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök az országot sújtó nyári erdőtüzekkel kapcsolatos szerdai parlamenti beszámolójában elismerte, hogy „történtek hibák” a bozóttüzek elleni küzdelemben, és többet is tehettek volna annak jegyében – írta az MTI.

Micotákisz ezzel kapcsolatban elmondta, hogy jövőre több tűzoltó repülőgépet vetnek be, illetve új hatóságot hoznak létre a katasztrófavédelmi munkálatok jobb összehangolása érdekében. „Őszintén megmondom: jól felkészültünk, de nem elég jól ahhoz, hogy képesek legyünk megbirkózni ezzel a jelenséggel” – jelentette ki a miniszterelnök a parlamentben. Micotákisz szerint a kormány „a legapróbb részletekig” megvizsgál minden hibát annak érdekében, hogy ne ismétlődhessenek meg.

Augusztus óta naponta átlagosan 60 alkalommal ütött ki tűz Görögországban, és csak az idén nyáron több mint 100 ezer hektár erdős terület vált a lángok martalékává. A miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy a tűzvészek által sújtott emberek segítséget kapnak otthonuk újjáépítéséhez. Hozzátette, az országot sújtó erdőtüzek rávilágítottak arra, hogy radikális változásokra van szükség a globális felmelegedés elleni küzdelemben. „Annak érdekében, hogy kezelni tudjuk a válságot, kénytelenek vagyunk mindenen változtatni: azon, hogy miként állítjuk elő a mezőgazdasági termékeket, hogy miként közlekedünk, hogyan állítjuk elő az energiát, és miként építjük fel házainkat" – mondta. A kormányfő védelmébe vette a tűzoltóság és a polgári védelmi szolgálatok fellépését, hangsúlyozva, hogy a kormány számára a legfontosabbnak az életmentés számított. Valamint köszönetet mondott a segítségnyújtásban résztvevő 23 országnak.
    

(Kiemelt kép: Elszenesedett erdő az Athéntól mintegy hatvan kilométerre, északnyugatra fekvő Vilia közelében tomboló erdőtűz helyszínén 2021. augusztus 23-án. Fotó: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.