Kilencvenhat év késéssel vittek vissza egy könyvet a könyvtárba

Az Egyesült Államok története című könyvet 1927. február 21-én kellett volna visszavinni az intézménybe.

2023. május 24., 15:21

Szerző:

Majdnem száz év késéssel, néhány nappal ezelőtt egy férfi visszavitte Az Egyesült Államok története című könyvet a kaliforniai St. Helena könyvtárba – írja a SkyNews nyomán a Telex. A könyvtár az Instagramon is posztolt a hosszúra nyúlt kölcsönzésről.

A férfi a könyvet letette a recepción, aztán angolosan távozott, anélkül ment el, hogy bármilyen adatot közölt volna magáról. Így nem tudni, hogyan került hozzá a kiadvány és az sem, hogy miért most vitte vissza.

A könyvtár nyilvántartása szerint, ha lett volna tartozása, akkor a férfinak a könyvtár régi, napi ötcentes büntetési tétele alapján 1756 dollárt, vagyis mai árfolyamon körülbelül 609 ezer forintot kellett volna fizetnie bírságként. 

Benson Lossing amerikai történész, A History of the United States (Az Egyesült Államok története) című könyvét feltehetően 1881-ben adták ki, és valószínűleg egyike az eredeti 540 kötetnek, amely a Szabad Könyvtár épületének 1892-es átadásakor állt rendelkezésre.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Christophe SIMON / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.