900 bányászt keresnek, akik szétvihették a delta variánst Ausztráliában

A járvány óta nem volt ilyen súlyos a helyzet, Sidneyt lezárták.

2021. június 28., 10:11

Szerző:

Megjelent a delta vírusvariáns, drasztikusan megugrott hétfőn az aktív fertőzöttek száma Ausztráliában. A kormányzatnak ismét gyorsan kell cselekednie, hogy megfékezze a vírust, emiatt több városban újra szigorító intézkedéseket vezettek be. Az egészségügyi miniszter szerint változtatásokra van szükség a tömeges oltás terén ugyanis az ausztrál lakosság kevesebb mint 5 százalékát oltották be 18 hónap alatt – írta az MTI.

A zárlat miatt Darwinban, Palmerstonban, a nyugat-ausztráliai Perth-ben pedig újra maszkot kell húznia az embereknek három hónapig. A helyi hatóságok a lesújtó adatok miatt számításba vették azt is, hogy akár teljes zárlatot rendelnek el a területen. A delta variáns miatt az ötmillió lakossal rendelkező Sydneyt a korábban tervezett négy körzet helyett végül szombaton a teljesen lezárták.

A döntésre azután volt szükség, a járványügyi hatóságok

két fertőzési gócpontot azonosítottak.

A fertőző személy valószínűleg egy helyi repülőtéren dolgozó taxis, aki egy külföldi légi járat személyzetétől kaphatta el a betegség fertőzőbb variánsát. Mint kiderült, a sofőr nem hordott maszkot, ráadásul beoltva sem volt. Egészségügyi szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy a zárlat legkorábban csak öt nap múlva eredményezhet csökkenő esetszámokat.

A másik gócpont Queensland állam fővárosa, Brisbane szállodakaranténjában alakult ki. Itt egy bányász fertőződött meg, aki továbbadta a vírust az Északi Terület egyik aranybányája dolgozóinak. A helyzetet tovább nehezíti, hogy emiatt a hatóságok 900, az ország különböző részeire távozott bányász keresésére indultak. A történtek után Queensland törvényhozása felszólította a szövetségi kormányt, szigorítsa a határellenőrzést.

A 26 milliós Ausztrália mostanáig sikeresen vette fel a harcot a járvány ellen, mert  gyorsan rendelt el szigorú zárlatokat. A pandémia kezdete óta alig több mint 30 400 fertőzöttet és 900 körüli halálos áldozatot regisztráltak. A variáns azután tarolhat ilyen sikeresen az országban, hogy Ausztrália oltási kampánya nagyon lassan halad. Az eddigi adatok szerint a lakosság alig 5 százalékát sikerült mindkét dózissal beoltani.  

Az oltást Bill Bowtell egészségügyi szakértő úgy próbálná felgyorsítani, hogy lerövidítené az AstraZeneca-oltás két dózisának beadása közötti eltelt időt 12-ről 9 hétre. Bowtel, aki korábban Ausztrália AIDS elleni harcának egyik vezetője volt, a kormány ösztökélésével reméli, így a tömeges oltás felé vehetik az irányt. Bowtell arra is figyelmeztetett, hogy a kontinensen tavaly tavasz óta nem volt ilyen súlyos a járványhelyzet.

(Kiemelt kép: Egészségügyi dolgozó koronavírus tesztet végez a St. Vincent kórházban, Sydneyben, 2021. június 27-én. Fotó: AFP / Steven Saphore)