Meghalt, mégis újraválasztották

Nyirokrákban meghalt a posztjában 39 éven át szolgáló pennsylvaniai képviselő, Anthony „Tony” DeLuca, novemberben mégis elsöprő győzelmet aratott a körzetében a választásokon.

2022. november 10., 10:53

Szerző:

A demokrata Anthony „Tony” DeLuca, Pennsylvania leghosszabban hivatalban lévő képviselője 85 százalékos győzelmet aratott a választásokon, annak ellenére, hogy a múlt hónapban meghalt – írja a The Guardian. 

DeLuca 85 éves korában, október 9-én hunyt el nyirokrákban, mely betegséggel kétszer is sikerült sikeresen megküzdenie, ám ezúttal sajnos a betegség kerekedett felül. A halálakor már késő volt megváltoztatni a szavazólapokat, és egy másik jelöltet állítani a helyére. Bár ellenfele, Queonia „Zarah” Livingston a szavazók 19 százalékának bizalmát nyerte el, DeLuca elsöprő győzelme miatt egy új szavazás megszervezését tervezik egy későbbi időpontban. 

A pennsyvaniai képviselőház demokrata kampánybizottsága egy tweetben megfogalmazta, hogy bár mérhetetlen szomorúsággal tölti el őket Tony DeLuca halála, büszkék arra, hogy a választók továbbra is bizalmat szavatak meg neki és a demokrata értékek iránti elkötelezettségének. 

DeLuca 39 éven át képviselte Pennsylvania 32. törvényhozói körzetét, illetve 20 éven át tevékenykedett a képviselőház biztosítási bizottságának demokrata elnökeként.

Nem ez az első alkalom, hogy egy képviselőt poszthumusz választottak meg Amerikában, 2018-ban a bordélyház tulajdonos Dennis Hof nyert Nevadában szenátusi széket, annak ellenére, hogy a republikánus politikus a választások előtti hónapban halt meg. Pennsylvániával ellentétben azonban Nevadában nem szerveztek új választást, hanem az állam törvényeinek értelmében kineveztek egy másik republikánus képviselőt Hof helyére.

Többen felvetetették, hogy a választók tájékozatlansága miatt kerülnek halott képviselők megválasztásra, mások viszont úgy gondolják, hogy az emberek egyszerűen csak azt választották, akit ismernek. 

(Kiemelt képünk: Tony DeLuca képviselő, a képviselőház biztosítási bizottságának elnöke beszél a sajtóval. JANUÁR 05., 2022 - PITTSBURGH, PA Fotó: Wikipedia)

 

19:01

A büntetőtörvénykönyv előírásainak többrendbeli megsértésére és alapvető hiányosságokra hivatkozva megszűntette a szlovák legfelsőbb ügyészség a Robert Fico volt kormányfő és három társa ellen idén tavasszal bűnszövetkezet létrehozása és más vádakkal indított eljárást – közölte kedden a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a legfelsőbb ügyészség bejelentésére hivatkozva.

18:37

Oroszország örökre elveszítette legnagyobb energiavásárló ügyfelét, Európát – szögezte le Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) török származású ügyvezető igazgatója egy keddi energetikai konferencián.