Beismerés – beavatkoztak az oroszok az amerikai választásokba

Elismerte Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember egy hétfői közösségimédia-bejegyzésben, hogy beavatkozott az amerikai választásokba, és azt állította, hogy a jövőben is erre fog törekedni.

2022. november 7., 16:14

Szerző:

 A Kreml-közeli orosz oligarcha kijelentését a Concord nevű cateringcégének sajtószolgálata tette közzé a VKontaktye orosz közösségi oldalon. 

„Beavatkoztunk (az amerikai választásokba), jelenleg is beavatkozunk, és a jövőben is ezt fogjuk tenni. Megfontoltan, gondosan, sebészi pontossággal és a magunk módszerével, amelyet mi ismerünk”

– állt a bejegyzésben. Prigozsin titokzatosan még hozzátette: hajszálpontos műveletünk során egyszerre távolítjuk el mindkét vesét és a májat.

Jevgenyij Prigozsint gyakran Vlagyimir Putyin orosz elnök vendéglőseként is emlegetik, mert cateringcégét a Kreml foglalkoztatja. Az üzletembert az Egyesült Államok már korábban nyíltan megvádolta azzal, hogy olyan oroszországi trollokat pénzel, akik az amerikai politikát próbálják befolyásolni. Júliusban az amerikai külügyminisztérium 10 millió dolláros jutalmat ajánlott fel annak, akinek információja van arról, hogy Prigozsin hogyan próbálja befolyásolni az amerikai választások kimenetelét.

Szeptemberben ugyancsak a VKontaktye oldalon közzétett bejegyzésében Prigozsin elismerte, hogy ő alapította a Wagner-csoport nevű hírhedt orosz biztonsági magáncéget 2014-ben. Múlt pénteken pedig CSVK Wagner Centr néven védelmi technológiákat fejlesztő központot nyitott Szentpéterváron.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin és Jevgenyij Prigozsin (jobbra). Fotó: Government of the Russian Federation)

15:48

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus – jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena pénteken a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.