12 év börtönbüntetést kapott a legnagyobb fehérorosz híroldal főszerkesztője és vezérigazgatója

A belarusz titkosszolgálatok terrorizmusban érintett személyekről készített listáján megtalálható volt mind Zolotova, mind Csekina neve.

2023. március 17., 16:53

Szerző:

Ítéletet hirdetett a minszki város bíróság a Tut.by-perben. A legnépszerűbb független fehérorosz online újságot kiadó Tut By Media vezérigazgatóját, Ljudmila Csekinát, valamint Marina Zolotovát, a lap főszerkesztőjét egyaránt 12 évnyi börtönbüntetésre ítélték.

A Meduza.io beszámolóját idéző 444.hu felsorolta a vádpontokat is: különösen nagy összegű adóelkerülés; faji, nemzeti, vallási vagy szociális alapú, csoportosan elkövetett, súlyos következményekkel járó gyűlöletkeltés és izgatás, valamint a Belarusz Köztársaság nemzetbiztonsági érdekeivel ellentétes tevékenység telekommunikációs eszközök vagy az internet segítségével.

Eredetileg öt embert vádoltak az említett bűnök elkövetésével, közülük a főszerkesztő és a vezérigazgató marad elzárásban.

(Kiemelt kép: Marina Zolotova, a tut.by hírportál főszerkesztője 2019. március 4-én. Fotó: Szergej GAPON/AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.