Borrell: Abszurdak a fehérorosz ellenzéki vezetőkre kiszabott ítéletek

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője abszurdnak nevezte, hogy a fehérorosz bíróság hétfőn, az alkotmányos rend megdöntésére irányuló összeesküvés és hazaárulás vádjával sokéves börtönbüntetésre ítélte Szvjatlana Cihanouszkaja volt fehérorosz elnökjelöltet és a fehérorosz ellenzék más vezetőit.

2023. március 7., 18:49

Szerző:

A fehérorosz bíróság Cihanouszkaja mellett az ellenzék több vezető tagja közül Paval Latuskát 18, Olha Kovalkovát, Marija Morozt és Szjarhej Dilevszkit pedig 12 év börtönbüntetésre ítélte. 

Josep Borrell közleményében aláhúzta: az Európai Unió elítéli az ítéleteket, melyek – szavai szerint – a hazaárulás, a szélsőségesség, az összeesküvés és a gyűlöletkeltés koholt vádjaira épültek. 

Kijelentette: az ítéletek újabb sajnálatos példái annak, ahogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök visszaél az igazságszolgáltatással. Az EU továbbra is támogatni fogja mindazokat, akik bátran kiállnak a független és demokratikus Fehéroroszország mellett, és kész válaszlépéseket tenni a lakosság jogainak nem szűnő csorbítására – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője. 

A 2020-as fehérorosz elnökválasztáson az ellenzék szerint meghamisították az eredményeket, és jelöltjük, Szvjatlana Cihanouszkaja legyőzte az országot csaknem három évtizede uraló Lukasenkát. Cihanouszkaja a választást követően az ellenzék több vezető tagjával együtt külföldön keresett menedéket, miközben a hatóságok több mint 35 ezer embert őrizetbe vettek, köztük számos ellenzékit. 

A fehérorosz hatóságok azzal vádolják Cihanouszkaját és társait, hogy alkotmányellenes úton próbálták megragadni a hatalmat. Lukasenka elnök úgy látja, hogy a Nyugat igyekszik destabilizálni a rendszerét, és kilátásba helyezte, hogy keményen elfojt minden újabb kísérletet hatalmától való megfosztására.

(Kiemelt képünk: Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető beszédet mond a gondolat- és véleménynyilvánítás szabadságáért folytatott küzdelem elismerésére alapított Szaharov-díj átvétele után Brüsszelben 2020. december 16-án. A Szaharov-díj az Európai Parlament 1988-ban alapított emberi jogi kitüntetése. Az idei Szaharov-díjat a fehérorosz ellenzéknek ítélték. MTI/EPA/Pool/John Thys)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.