Börtönbüntetésre ítéltek Fehéroroszországban egy nagykövetet, aki az ellenzékhez csatlakozott

Négy év börtönbüntetésre ítélte a fehérorosz bíróság az ország egyik volt diplomatáját az ügyészség vasárnapi közlése szerint.

2023. február 19., 12:36

Szerző:

A korábban Varsóba menekült és a fehérorosz ellenzékhez csatlakozott Uladzimir Asztapenkát emellett pénzbírság megfizetésére is kötelezték, ingóságait lefoglalták.

Az ügyészség arról tájékoztatott, hogy Asztapenkát öt évre ítélték, ám a nemzeti ünnep keretében elrendelt amnesztia nyomán a büntetés időtartamát négy évre csökkentették

Uladzimir Asztapenka a 2020 augusztusában rendezett, vitatott tisztaságú, az országot 1994 óta irányító Aljakszandr Lukasenka győzelmével végződő elnökválasztás után beadta lemondását. Döntését azzal indokolta, hogy munkáját nem tudja megfelelően ellátni, mert „olyan embernek kell engedelmeskednie, aki nem élvezi a fehérorosz nép támogatását”.

A diplomatát ezt követően Aljakszandr Lukasenka hazarendelte, Asztapenka azonban az ellenzéki fehérorosz Zerkalo (Tükör) nevű hírportál szerint Minszk helyett családjával együtt Varsóba távozott, és csatlakozott a fehérorosz ellenzéki „ideiglenes egységkormányhoz” (árnyékkormányhoz).

Asztapenka 2018-tól hazarendeléséig Fehéroroszország Buenos Aires-i, limai, Santiago de Chile-i és asuncióni nagykövete volt, korábban pedig Kubában képviselte hazáját.

(Kiemelt képünk: Fehérorosz rendfenntartók őrizetbe vesznek egy nőt egy tervezett tüntetésen, miután a tüntetőket a rendőrség megakadályozta abban, hogy több utcát, egy főteret és egy parkot lezárjanak Minszkben 2021. március 27-én. Fotó: STRINGER / AFP)