Tíz év börtönre ítélték Alesz Bjaljacki Nobel-békedíjas emberi jogi aktivistát Fehéroroszországban

Alesz Bjaljacki Nobel-békedíjas emberi jogi aktivistát tíz év börtönre ítélték tüntetések finanszírozása és adócsalás miatt Fehéroroszországban.

2023. március 3., 11:12

Szerző:

Tíz év börtönre ítélte pénteken a bíróság Fehéroroszországban Alesz Bjaljacki emberi jogi aktivistát, a 2022-es Nobel-békedíj egyik kitüntetettjét.

Bjaljacki alapította a Vjaszna (Tavasz) emberi jogi szervezetet, amely jogi és pénzügyi segítséget nyújtott a tüntetőknek a 2020-as fehéroroszországi zavargások idején. Most tüntetések finanszírozása és adócsalás miatt ítélték el.

A demokráciapárti aktivista szerint politikai okokból üldözik.

Jogvédő csoportok szerint Fehéroroszországban mintegy 1500 politikai fogoly van. Sokukat a 2020-as tüntetések leverése után tartóztatták le, amelyek azután törtek ki, hogy Aljakszandr Lukasenka ismét megnyerte az elnökválasztást, az ellenzék szerint csalással.

(Kiemelt kép: A Nobel-díjas Alesz Bjaljacki a vádlottak ketrecében a tárgyalás kezdetén Minszkben 2023. január 5-én. Fotó: Vitaly PIVOVARCHIK / BELTA / AFP)

 

21:33

Országuk védelmi célú légierejének egyesítéséről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a közelmúltban a dán, a svéd, a norvég és a finn légierő parancsnoka a németországi Ramsteinben létesített amerikai légitámaszponton – jelentették be a négy országban pénteken, és Jan Dam vezérőrnagy, a dán parancsnok a Reuters hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a döntés hátterében az Oroszország által tavaly februárban Ukrajna ellen indított háború áll.

20:59

Az amerikai Idaho állam törvényhozása hétfőn megszavazott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a halálbüntetések kivégzőosztag általi végrehajtását a méreginjekciók alternatívájaként. Ezzel az állam Mississippi, Utah, Oklahoma és Dél-Karolina után az ötödik amerikai tagállam, amelyben választhatóvá válhat ez a kivégzési mód – jelentette az AP hírügynökség.

20:23

Emmanuel Macron francia elnök pénteken, az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli találkozója után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy áprilisban az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel együtt Pekingbe utazik, hogy tárgyalásokat folytasson Hszi Csin-ping kínai elnökkel az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

19:25

Oroszország idén nem vesz részt a Föld órája akcióban, mivel a mozgalom szervezője, a Természetvédelmi Világalap (WWF) felkerült a külföldi ügynöknek minősített szervezetek listájára – közölte pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírókkal.